(Beta) – Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da film „Svjedok božje ljubavi“, autorki Tanje Šuković i Snežane Rakonjac, koji na sporan način prikazuje izjave i javne aktivnosti mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića, neće biti prikazan na festivalu „Pres vitez“.

Ministarstvo je navelo da je deo javnosti sa zabrinutošću i nezadovoljstvom reagovao je na vest da će na regionalnom TV festivalu minijatura „Pres vitez“ taj film biti prikazan, a da se to neće desiti jer film nije prošao selekciju, što je ministarstvu potvrdio i selektor Igor Aleksić.

Ministarstvo kulture je dodalo da festival jeste dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva ali da „u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahteva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posledično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim delima se radi“.

„Nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je upravo zbog oštrih reakcija dela domaće javnosti, ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to delo ne bude u zvaničnom programu festivala.

Pojedina udruženja građana i pojedinci protestovali su zbog najave da će na festivalu biti prikazan film koji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prikazuje, kako su rekli „u izrazito negativnom kontekstu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.