Film “Koda” proglašen za najbolji, Vil Smit ošamario Krisa Roka na bini zbog šale na račun njegove supruge, solidarnost sa Ukrajinom: Kako je protekla dodela Oskara

0
(Beta/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Film “Koda” proglašen je za najbolji na na ovogodišnjoj 94. dodeli nagrada američke Akademije filmske umetnosti u Los Anđelesu, a konkurenciju je pobedio u sve tri kategorije u kojima je bio nominovan – za najbolji film, najbolji scenario i sporednu mušku ulogu (Troj Kostur), dok je ceremoniju dodele Oskara obeležio incident u kom je gluma Vil Smit ošamario kolegu i domaćina programa Krisa Roka.

“Koda”, snimljen u produkciji striming platforme Epl TV (Apple TV), prvi je naslov sa striming servisa nagrađen Oskarom za najbolji film. Tako je Eplov rival, striming gigant Netfliks, ponovo ostao kratkih rukava iako se vestern Džejn Kempion “Šape pasje” smatrao velikim favoritom.

Zapravo, “Koda” je rimejk francuskog filma “Porodica Belijer”, priče o porodici u kojoj samo jedan član ima čulo sluha.

„Hvala Akademiji što nam je dozvolila da pravimo istoriju“, rekao je producent filma Filip Rusle, dok je drugi producent Patrik Vašberger zahvalio Akademiji što je „prepoznala film o ljubavi i porodici u ovom teškom vremenu“.

Troj Kotsur je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u filmu, čime je postao drugi gluvi glumac koji je dobio Oskara, pridruživši se svojoj koleginici Marli Matlin koja je nagradu osvojila 1987.

„Ovo je posvećeno zajednici gluvih, zajednici ‘Koda’ i zajednici osoba sa invaliditetom. Ovo je naš trenutak”, rekao je glumac tokom dodele.

Rediteljka filma Šan Heder osvojila je priznanje za najbolji adaptirani scenario.

Ipak, Vil Smit i Kris Rok obeležili su ovogodišnju dodelu nagrada. Voditelj ceremonije je bio Kris Rok, koji se u jednom trenutku našalio na račun “obrijane glave” Džejd Pinket Smit, Vilove supruge nakon što ju je uporedio sa glavnom junakinjom filma “Dži Aj Džejn” Pinket Smit, koja je prošle godine otkrila da ima alopeciju, nije prihvatila šalu, a ljutiti Smit je tada izašao na binu i izgleda da je ošamario Roka. Kris je ubrzo rekao da ga je “Vil Smit upravo ošamario”, da bi se Smit sa udaljene pozicije govorio: “Da ne spominje ime njegove žene”.

Rok je pokušao da ublaži situaciju naglavsiši da je to “bila šala na račun Dži Aj Džen” pre nego što je Smit ponovio svoje upozorenje. Skot Fajnberg iz Holivud riportera je tvitovao da su Smita potom smirili Denzel Vašington i Tajler Peri tokom pauze za reklame dok je izgledao kao da briše suze.

Smit je kasnije dobio svog prvog Oskara, osvojivši nagradu za najboljeg glumca za ulogu oca Venere i Serene Vilijams u “Kralju Ričardu”.

“Ričard Vilijams je bio žestoki branilac svoje porodice“, rekao je u suzama Vil Smit.

“Znam da radim ono što mi radimo – moraš biti u stanju da trpiš zlostavljanje – u ovom poslu moraš biti sa judima koji te ne poštuju i moraš da se smešiš i pretvaraš se da je to u redu”, rekao je Smit.

Zatim se prisetio saveta koji mu je upravo dao kolega kandidat Denzel Vašington: „U svom najvećem trenutku, pazi kada đavo dolazi po tebe.”

“Želim da se izvinim Akademiji, želim da se izvinim svim mojim kolegama koji su nominovani. Umetnost imitira život. Izgledam kao ludi otac, baš kao što su rekli za Ričarda Vilijamsa, ali ljubav će vas naterati da radite lude stvari”, rekao je Smit.

Novozelandska rediteljka Džejn Kempion nagrađena je Oskarom za film “Šape pasje”.

Ovo je prvi put u istoriji da su rediteljke trijumfovale dve godine zaredom, budući da je prošle godine Oskara osvojila Kloi Žao za “Zemlju nomada”.

Kempion je takođe jedina rediteljka koja je dva puta bila nominovana za najbolju režiju. Prethodni put se za Oskara nadmetala sa filmom “Klavir” 1994. godine.

Rediteljka je zahvalila “glumcima koje smatra svojim prijateljima“ i opisala priznanje kao “doživotnu čašt“.

Džesika Čestejn osvojila je Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu “Oči Tami Fej”. Ovo je njen prvi Oskar, a dosad je tri puta bila nominovana za ovu presižnu nagradu. Ona je odala počast mladima LGBTK+ koji se „osećaju neprikladno sa svojim vršnjacima“ i suočavaju se sa „diskriminatornim i fanatičnim zakonima koji zahvataju našu zemlju“.Film je takođe osvojio nagradu za najbolju frizuru i šminku.

Dobitnica Oskara za najbolju žensku ulogu je Arijana Debouz za rolu Anite u mjuziklu Stivena Spilberga “Priča sa zapadne strane”.Ovo joj je prva nominacija i prvi Oskar u karijeru. Zanimljivo je da je za istu ulogu

„Za svakoga ko je ikada doveo u pitanje svoj identitet, zaista ima mesta za nas“, rekla je Arijana Deobuz nakon što joj je uručena nagrada, osvrćući se na svoje odrastanje kao kvir osobe.

Nagradu za najbolji originalni scenario osvojio je Kenet Brana za porodičnu dramu “Belfast”. Ovo je prvi Oskar za Keneta Branu koji je za nagradu Akademije dosad bio nominovan osam puta.

Oskara za najbolji strani film osvojila japanska drama “Vozi me” (Drive My Car) zasnovan na kratkoj priči Harukija Murakamija, u režiji Rijasukea Hamagučija.

Ovo je peti put da Oskar osvaja film iz Japana, a naslovi iz Zemlje izlazećeg dosad su 14 puta bili nominovani za najbolji strani film.

Ceremoniju su vodile Regina Hal, Ami Šumer i Vanda Sikes.

„Večeras ćemo imati sjajnu noć, a za vas ljudi na Floridi, večeras ćemo imati gej veče“, rekao je Sajks uz aplauz, pozivajući se na kontroverzni državni zakon „ne govori gej“ kojim se zabraniti poučavanje seksualnog identiteta i rodne orijentacije u ranom obrazovanju, kao i na „način koji nije primeren uzrastu ili razvoju učenika“.

Veče je otpočelo ekstravagantnim nastupom Bijonse, koja je pevala svoju pesmu za film “Kralj Ričard”. Ipak, nagrada za najbolju originalnu pesmu pripala je Bili Ajliš i njenom bratu Fineasu za njihovu pesmu za Bondov nastava “Nije vreme za umiranje”.

Ceremonija je takođe bila u znaku solidarnosti sa Ukrajincima zbog rata u Ukrajini, a zvezde među kojima su Džejson Mamoa, Džejmi Li Kertis, Benedikt Kamberbač i Semjuel L Džekson – nosile su ukrajinske simbole.

„Ne možemo a da ne budemo zadivljeni onima koji pronađu snagu da nastave da se bore u nezamislivom mraku“, rekla je Mila Kunis, rođena u Ukrajini, u svom uvodu u nastup Rebe Mekentajr. Tokom ceremonije emitovana je i poruka podrške Ukrajini, kao i minut ćutanja.