Jugoslovenska kinoteka prikazaće 4. decembra, u okviru projekta Sezona evropskih filmskih klasika jedan od prvih sačuvanih dugometražnih nemih igranih filmova u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, Grešnicu bez greha (1930), reditelja Koste Novakovića, pionira sedme umetnosti na našim prostorima.

Po rečima Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke, gledaoci će biti u prilici da prvi put pogledaju digitalno restaurisanu kopiju filma, proširenu naknadno pronađenim nitratnim viražiranim materijalom. U odeljenju digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke, pored samog skeniranja i digitalne restauracije slike, prilikom finalne kolor korekcije, digitalnim putem simulirana je kolorizacija slike prema originalnim filmskim procesima tintiranja, odnosno viražiranja filmske trake iz perioda kada je film nastao. Pantelić naglašava da je za potrebe nove kopije, kompozitor Miroslav Krstić komponovao muziku, koja će gledaocima dodatno dočarati prvu srpsku socijalnu melodramu i atmosferu Beograda tridesetih godina prošlog veka. Glavne uloge u filmu ostvarili su naturščici Sonja Stanisavljević i Ilija Dragićević, a pojavljuju se i glumci Persa Pavlović, Nikola Gošić, Žanka Stokić i Viktor Starčić. Melodramatična priča o Grešnici bez greha prikazuje Ljubičine avanture kada odlučuje da napusti svoje selo da bi studirala u velikom gradu, dočaravši kontrast između još uvek neokrnjenog i arhaičnog srpskog sela i metropole poput Beograda, gde opasnost i zločin vrebaju na svakom koraku.

Film Grešnica bez greha biće premijerno prikazan na zvaničnom YouTube kanalu Jugoslovenske kinoteke 4. decembra 2020. u 19 sati. Osim Jugoslovenske kinoteke, koja ove godine ima čast da svojom projekcijom otvori drugu Sezonu evropskih filmskih klasika, digitalno restaurisane filmove iz svoje kulturne baštine prikazaće još 21 evropska kinoteka, odnosno arhiva. Iz svojih bogatih trezora ustanove su odabrale po jedan film ili kompilacijski program koji se može povezati u celinu. Do jula 2021. godine, u okviru projekta Sezona evropskih filmskih klasika, ukupno će biti prikazano više od 50 kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, uključujući istaknute naslove, ali i do sada manje poznato filmsko blago.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je ove godine drugi put izabran u Izvršni odbor evropske asocijacije filmskih arhiva i kinoteka, ističe: „Serijom besplatnih specijalnih projekcija i događaja u organizaciji evropskih kinoteka u 19 zemalja, čiji je cilj da se podigne svest o radu i značaju evropskih nacionalnih i regionalnih filmskih arhiva, naročito među mlađom publikom, slavi se filmsko kulturno nasleđe u svoj svojoj bogatoj i nepreglednoj raznolikosti, iz svih perioda od kada postoji filmska umetnost.”
Projekat koji je podržala Evropska komisija, poveren je Asocijaciji evropskih filmskih arhiva i kinoteka, a koordinator projekta je Eye, filmski muzej iz Amsterdama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.