Festival ulične umetnosti “Rekonstrukcij” u centru Beograda od 6. do 8. septembra

1
Foto promo

Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, u čijem je fokusu uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, održava se po drugi put od 6. do 8. septembra 2019. u javnim prostorima u centru Beograda. Na ulicama Dorćola, u Pančićevom parku, dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ i UK „Stari grad“ pod sloganom „Ajmo napolje“, dešavaće se oslikanje murala, izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program.

Sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima/kama Starog grada, oslikaće dva međunarodna street art super stara – Julieta XLF (zgrada u Knez Miletinoj 14, 5-9. septembar) i Sebas Velasco (Senjanina Ive 8, 6-9. septembar) iz Španije, kao i domaći i regionalni etablirani umetnici i umetnice: „Kriška“ studio (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar), Sanja Stojković –Tifani Rubi (Hrvatska; Dobračina 68, 5-8. septembar), Super Timor (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar), Wuper (Srbija; zgrada u Knez Miletinoj 10, 5-8. septembar), kao i jedan od pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdan Đokić – Brva (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar).

Kao omaž prvom graffiti jam-u od pre tačno 20 godina, 7. i 8. septembra od 12 do 20 časova, u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ na istom mestu će se odigrati novo kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“, a učestvovaće gotovo 20 autora, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara. Jubilej će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u UK „Stari grad“.

Edukativni segment festivala ispoljiće se u vidu dveju radionica u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. U subotu od 17 časova, radionicu digitalnih kolaža vodi Jana Bjelica, digitalna umetnica, dok će u nedelju od 12 sati deca uzrasta od 5 do 12 godina sa Tijanom Dimić Antonić učiti kako se prave skice za murale.

Tribinski program biće smešten u UK „Stari grad“. U petak od 19 časova u okviru otvaranja izložbe dokumentarnih fotografija sa prvog beogradskog graffiti jama „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“, održaće se istoimena tribina na kojoj će učestvovati neki od aktera tog događaja, danas uspešni vizuelni umetnici. U subotu od 18 sati, u diskusiji „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal intervencija u javnom prostoru“ će učestvovati umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor.

Muzički program biće, takođe, smešten na više lokacija. U petak u kafe baru „16“ od 21 čas je žurka povodom otvaranja festivala, a nastupa DJ Phillie P. U Pančićevom parku u subotu nastupaju: ska-rege bend „Nek’ Svira Ko ‘Oce“ (17h), Feloneezy, Little Lu (19-22h), a u nedelju Andrija Milošević i Igor Jadranin (17-20 časova). U dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ u subotuveć od podneva pa do uveče, muziku puštaju Ktordo i Čkode, a u nedelju na istom mestu od 12 časova nastupaju Uveq i Lekr Bless. Zatvaranje festivala je u bašti Dorćol Platza, u nedelju, 8. septembra uz DJ Kopri-ja od 22 časa.

1 KOMENTAR

  1. Možete reći “Stari grad”, “Stariji deo grada Beograda” ili jednostavno “Dorćol”, ali na osnovu čega ovaj deo nazivate “centar Beograda” !?
    Realno gledano, ako je ovo centar grada, mnogo su veći “centri grada” Požeška, Batajnički put, Mirijevski Bulevar…

Comments are closed.