(Beta-AFP) – Fejsbuk je zatvorio danas grupu pristalica Donalda Trampa koja je pozivala da se „prekine prebrojavanje“ i spreče demokrate da „ukradu glasove“, dok se prebrojavanje glasova za predsedničke izbore nastavlja u šačici saveznih država koje će odlučiti pobednika.

Grupa „Stop the steal“ (Stop krađi) dostigla je gotovo 350.000 članova danas popodne pre nego što je Fejsbuk intervenisao.

Portparol te velike društvene mreže rekao je da su s obzirom na vanredne mere koje preduzimaju za vreme ovog perioda tenzija sklonili grupu „Stop krađi“, koja je organizovala dogadjaje u stvarnom svetu.

„Ta grupa je formirana oko delegitimizacije izbornog procesa i videli smo zabrinjavajuće pozive nekih članova grupe na nasilje“, dodao je portparol.

Društvene mreže preplavljene su lažnim glasinama ili manipulisanim sadržajima ili lažima posebno republikanaca razočaranih zbog topljenja prednosti Donalda Trampa kako se prebrojavaju glasovi koji stižu poštom, većinom naklonjeni Džou Bajdenu.

Tviter je juče upozorio korisnike na potencijalno „obmanjujući“ tvit Donalda Trampa u kojem je američki predsednik optužio demokrate da pokušavaju da „pokradu“ predsedničke izbore. Tviter je od izborne noći u utorak stavio to upozorenje na skoro polovinu Trampovih poruka.

Fejsbuk i Tviter koji su očekivali rizik od dezinformacija i poziva na nasilje ukoliko se bude odužilo utvrđivanje rezultata izbora, uspostavili su brojne zaštite ali teško uspevaju sve da savladaju.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.