Fejsbuk zabranio poznate američke desničare

0

Fejsbuk je zabranio profile ličnosti američke desnice poput Aleksa Džounsa. Većina pojedinaca čiji su računi uklonjeni popularni su među ekstremnim desničarima, kao što su komentatori Milo Janopulos, Laura Lomer i Pol Džozef Votson. Džouns je poznat po promovisanju teorija zavere, poput one da je masakr u školi “Sendi Huk” lažiran uz pomoć dečjih glumaca, prenose mediji.

Fejsbuk saopštava da su zabranjene i stranice Pola Nekslena, poznatog belog rasiste koji se kandidovao za kongres 2018. godine, te čelnika “Islamske nacije” Luisa Farhana, koji propagira crnački separatizam i naziva Jevreje “termitima”.

Prethodno, Fejsbuk je zabranio postavljenje profila ličnosti britanske desnice. Tako su trajno zabranjeni profili brojnih organizacija ekstremnih desničara poput Britanske nacionalne stranke, Engleske odbrambene lige ili organizacije Britanija prva, zbog širenja mržnje i podsticanja na nasilje.

Fejsbuk najavljuje da će ukloniti sve račune, stranice, grupe i događaje povezane sa zabranjenim pojedincima, kako na svojoj osnovnoj društvenoj mreži, tako i na aplikaciji Instagram za deljenje fotografija. U obrazloženju se ističe da zabranjuju sve korisnike koji promovišu nasilje ili mržnju. Istovremeno, Fejsbuk neće sprečavati druge korisnike da hvale ili podržavaju zabranjene pojedince na svojim platformama. Dok društveni mediji poput Fejsbuka uklanjanjaju ekstremističke sadržaje, desničari ih optužuju za cenzuru i pristranost, a borci za građanska prava kažu da su se “propustili suočiti se sa ekstremizmom”.