Fejsbuk plaća 500.000 funti zbog skandala Kembridž analitika

0
Foto: Profimedia

Fejsbuk je pristao da plati otštetu od 500.000 funti, kao najveću moguću, zbog skandala sa zloupotrebom podataka Kembridž analitika. Nakon više od godinu dana, koliko traje sudski spor između regulatora i društvene mreže, konačno je razrešen slučaj. Do skandala je došlo, jer je Kancelarija poverenika za informacije (ICO) došla do zaključka, da Fejsbuk ne samo što je koristio informacije do kojih su došli na Kembridž univerzitetu u 2015. godini, već je to vešto iskoristio u predizbornoj kampanji u Americi, prenosi Gardijan.

Iako je u toku procesa, Fejsbuk ispoštovao celokupnu proceduru, sam postupak korišćenja informacija s njegove strane proglašen je neodgovornim. ICO je doneo odluku da se isprva zaustavi proces dok se ne vrate sva za istragu važna dokumenta koja je Fejsbuk preuzeo. I pored plaćene otštete, ono što najviše brine zamenika komesara ICO Džejmsa Dipldžonstouna, predstavlja bespovratan broj ličnih informacija građana Velike Britanije koje je Fejsbuk uzeo.

Advokat kompanije Fejsbuk za ovaj slučaj navodi, kako je kompanija nakon skandala napravila veliki broj izmena i stala u zaštitu privatnosti na ovoj društvenoj platformi i tek planira da unapređuje sistem zaštite ličnih informacija. Izjavljuje takođe, da kancelarija poverenika za informacije još uvek nije pronašla sve dokaze vezane za ovu aferu, ali da će oni zajedno nastaviti da sarađuju u toku celokupnog procesa.