Fejsbuk je priznao da je bez dozvole prikupio imejl kontakte 1,5 miliona korisnika, javlja CNN.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, liste kontakata elektronske pošte „nenamerno“ su prenete na tu najveću društvenu mrežu na svetu, posle promene dizajna od pre skoro dve godine.

Kako je preneo CNN, kompanija je u sredu navela da je počela proces brisanja prikupljenih kontakata.

Iz Fejsbuka su objasnili da je problem nastao pre tri godine, kada je promenjen način kreiranja korisničkog naloga na toj društvenoj mreži. Pre tih promena korisnici su imali mogućnost kreiranja liste kontakata elektronske pošte prilikom otvaranja naloga kako bi lakše pronašli prijatelje koji su već na Fejsbuku.

U maju 2016. Fejsbuk je uklonio opciju koja objašnjava da se liste kontakata korisnika mogu preneti na tu društvenu mrežu prilikom otvaranja korisničkog naloga. Zbog toga su, u nekim slučajevima, liste kontakata elektronske pošte prenete na Fejsbuk bez znanja ili dozvole korisnika.

Portparol Fajsbuka rekao je da kompanija nije shvatila da se to događalo sve do aprila ove godine, kada je prestala da nudi opciju provere lozinke putem elektronske pošte prilikom prvog pristupanja toj društvenoj mreži.

„Kada smo pregledali korake kroz koje ljudi prolaze kako bi potvrdili svoj nalog, otkrili smo da su, u nekim slučajevima, prilikom otvaranja korisničkog naloga, na Fejsbuku slučajno preneti kontakti elektronske pošte“, dodao je portparol.

Kompanija ističe da liste kontakata koje su greškom prenete na Fejsbuk nisu deljene ni s kim izvan te društvene mreže.

Ovaj incident je poslednji u nizu kada je u pitanju narušavanje privatnosti na Fejsbuku, koji ima više od dve milijarde korisnika širom sveta. U poslednjih 18 meseci oni su uključili skandal sa analitičkim podacima iz Kembridža, najveću povredu bezbednosti u istoriji Fejsbuka.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.