Federika Mogerini: Šefovi diplomatija podržali proširenje na Zapadni Balkan

0
Foto: Tanjug-AP

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije su na sastanku s partnerima sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju “iskazali još snažniju podršku i svest o strateškom značaju doslednosti Evropske unije u procesu proširenja”, ocenila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, preneo je N1.

Odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku odbrane je na završnoj konferenciji za štampu rekla da nije na njoj da kaže da li je o tome bilo jednoglasnosti, pošto je sastanak bio neformalan i iza zatvorenih vrata.

Ona je podvukla da je za zemlje regiona prijem u EU važan, “ali se zaboravlja koliko je to značajno i za samu EU, za ujedinjenje kontinenta”.

Visoka predstavnica EU je ukazala da “bilo koji igrač” izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije EU na Balkanu daleko veće nego bilo koga drugog iz sveta.

Mogerini je predočila da proširenje “nije samo geografsko pitanje, već je činjenica da su zapadnobalkanske zemlje susedi članica EU, ali su i ‘ostrvo’ unutar Unije”.

Za EU je, dodala je ona, proširenje bitno ekonomski, bezbednosno, za uređivanje priliva izbeglica, izgradnje ključne infrastrukture, a za Zapadni Balkan proširenje je “od bitne važnosti za izgradnju mira i pomirenja”.

“Ne smemo zaboraviti da su neke od tih zemalja bile u ratu pre samo dvadesetak godina, a to je veoma kratko razdoblje”, primetila je visoka predstavnica EU.

Sve je to bitno za preuređenje institucija i pravne države u zemljama Balkana, gde i po 70 odsto građana i više od toga podržava ulazak u EU, “a nešto takvo je potrebno i nama”, kazala je Mogerini.