FDU: “Nikada nije bilo slučajeva silovanja na našem fakultetu, čak ni u formi prijave…”

0
Printscreen/YouTube/fly ili

(Beta) – Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je sinoć da u toj ustanovi nikada nisu postojali slučajevi silovanja, čak ni u formi prijave, niti bilo kog oblika fizičkog ugrožavanja studenata i studentkinja.

Iz te ustanove apelovali su na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na sve državne zvaničnike, da se prema navedenim pitanjima odnose odgovorno i da svoje tvrdnje o toj temi zasnivaju na činjenicama i proverenim informacijama.

“Samo tako mogu doprineti konstruktivnom društvenom dijalogu koji će dovesti do poboljšanja procedura koje imaju za cilj da preveniraju i sankcionišu zlostavljače, a zaštite i ohrabre žrtve”, naglasio je FDU.

FDU je naglasio da je silovanje najekstremniji oblik seksualnog nasilja i njegovim procesuiranjem se bave isključivo krivično zakonodavstvo i zvanični istražni i sudski organi, te ne može biti predmet internih procedura bilo koje obrazovne institucije.

“Činjenica je, nažalost, da se u visokoškolskom okruženju mogu identifikovati različiti oblici nedozvoljenog ponašanja i ugrožavanja psihofizičke bezbednosti studenata i studentkinja, a da su oni često mnogo skriveniji i perfidniji, te da ih postojeće zakonodavstvo ne tretira i ne sankcioniše adekvatno”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da FDU kao obrazovna institucija smatra da i ti oblici ugrožavanja moraju da budu prepoznati i osuđeni i kako se dodaje, u tom pravcu su već načinjeni važni koraci vezani za interne procedure, pravilnike i poboljšanje etičkih kodeksa.