Faza povezivanja u ispitivanju tržišta za rezervaciju kapaciteta na plutajućem TPG terminalu u Aleksandropolisu okončana je 24. marta 2020. sa velikim uspehom. Projekat razvija grčka kompanija Gastrejd (Gastrade S.A.).

Uz dugoročni zbirni profil obavezujućih ponuda do 15 godina, koji je dostigao 2,6 milijardi kubnih metara godišnje, grčke i međunarodne kompanije koje se bave prirodnim gasom, kao i krajnji potrošači, potvrdili su interesovanje za rezervisanjem kapaciteta za regasifikaciju na plutajućem terminalu (FSRU). TPG isporučen na terminalu biće regasifikovan i isporučen na tržište Grčke i jugoistočne Evrope preko Grčkog nacionalnog sistema za prenos prirodnog gasa (NNGTS).

Reakcija tržišta na ispitivanje tržišta TPG Aleksandropolis bila je vrlo zadovoljavajuća i daleko je nadmašila one koje su nedavno doživeli slični novi gasni projekati.

„Ovaj izuzetno zadovoljavajući rezultat faze povezivanja u ispitivanju tržišta projekta Aleksandropolis i učešća ključnih učesnika na tržištu gasa u Grčkoj i jugoistočnoj Evropi predstavljaju presudni korak u realizaciji projekta i na kraju unapređenja energetske diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja u Grčkoj, na Balkanu i širem prostoru jugoistočne Evrope“, izjavio je generalni direktor Gastrejda Konstantinos Spiropulos (Spiropoulos).

Napominje se da je postupak ispitivanja tržišta sproveden pod nadzorom Grčke regulatorne agencije za energetiku (RAE) i u skladu s „Smernicama za upravljanje i raspodelu kapaciteta u projektu“ koje je odobrila Agencija u skladu sa stavom 6 člana 36 Direktive 2009/73/EZ.

Gastrejd je pre toga pokrenuo drugu fazu ispitivanja tržišta za koju je bilo neophodno podnošenje obavezujućih ponuda 10. januara 2020. godine.

Projekat ima za cilj da obezbedi novu ulaznu tačku za snabdevanje gasom na tržištima jugoistočne Evrope i ponudiće regionu sigurnost snabdevanja, diverzifikaciju gasnih ruta i izvora, fleksibilnost cena i uvećanu konkurenciju. Zadovoljiće rastuću potražnju za gasom u regionu na srednji i duži rok, pružiće regionalni pristup TPG-u i pomoći će u pristupu i prodoru na tržište gasa.

Za Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i druga tržišta u jugoistočnoj Evropi, projekat će isporučivati prirodni gas preko Interkonektora Grčka-Bugarska, koji je u izgradnji, i drugih postojećih ili gasovoda u regionu koji su u planu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.