Fauči: “Uskoro ukidamo sve restrikcije, uključujući i maske. Neće svi morati da se vakcinišu, ali nema šanse da iskorenimo ovaj virus”

0
EPA-EFE/Greg Nash / POOL

“Sjedinjene Države izlaze iz najteže faze pandemije koronavirusa”, rekao je doktor Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena i jedan od najvećih zagovornika ‘mera’, budući da je predvideo da će kombinacija vakcinacije, lečenja i prethodne infekcije uskoro doprineti tome da se virus u budućnosti lakše kontroliše, prenosi Fajnenšl tajms.

Fauči je rekao da će u narednim mesecima biti ukinuta sva ograničenja povezana s pandemijom, uključujući i obavezno nošenje maski. U svojim najoptimističnijim komentarima o kretanju pandemije od pojave omikron varijante koronavirusa, Fauči je predstavio scenarijo po kojem će lokalni zavodi za javno zdravstvo donositi odluke vezane uz virus, a ne Bajdenova administracija, čije su se ‘mere’ odnosile na cele Sjedinjene Države.

“Kako izlazimo iz najteže faze pandemije koronavirusa, iz koje sasvim sigurano izlazimo, ove odluke će se sve više donositi na lokalnom nivou, a ne od strane federalnih vlasti. Takođe će biti više ljudi koji će sami donositi odluke o tome kako se žele nositi s virusom”, rekao je Fauči.

Upitan kada bi ograničenja mogla da se ukinu, rekao je da se nada da će to biti “uskoro” i složio se s predlogom da će se to verovatno dogoditi ove godine. Međutim, upozorio je da bi lokalni zavodi za javno zdravstvo mogli privremeno ponovno da uvode mere ako se u zajednici otkrije epidemija.

Faučjevi komentari idu u prilog rastućem osećaju optimizma među zdravstvenim zvaničnicima širom sveta koji vjeruju da bi omikron varijanta koronavirusa mogla najaviti kraj najgore faze ove pandemije.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD bio je jedan od najopreznijih u Americi kada se govorilo o pandemiji, te je često protivrečio bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu jer je smatrao da bivši šef države umanjuje rizike od koronavirusa.

Fauči ipak ne bi ponovio tvrdnju nekih svetskih čelnika da virus sada postaje ‘endemski’. No, govorio je o mogućnosti da će se uskoro uspostaviti ‘ravnoteža’ te da država uskoro neće morati da se “toliko brine” o svakoj meri.

“Nema šanse da iskorenimo ovaj virus. Ali nadam se da će doći vreme kada ćemo imati dovoljno vakcinisanii i dovoljno onih koji će biti zaštićeni zbog prethodne infekcija, te da će ograničenja koja su nam nametnuta zbog kovida uskoro postati stvar prošlosti”, rekao je Fauči.

Dodao je da ne misli da će svakom Amerikancu biti potrebna dodatna doza vakcina.

“Zavisiće od toga ko ste. Ali ako ste normalna, zdrava 30-godišnja osoba bez zdravstvenih tegoba, možda će vam samo trebati dodatna doza svake četvrte ili pet godina”, rekao je Fauči.

Dodao je i da se oni i saradnici već pripremaju za neku narednu pandemiju, te da se fokusiraju na praćenje virusa i porodice virusa za koje se zna da uzrokuju teške bolesti.

“Suočavanje s budućim epidemijama zahtevalo bi mešavinu vakcinacije i terapija”, rekao je Fauči.. Takođe, Fauči nije saglasan sa kritikama da se javno zdravstvo previše oslanjalo na vakcine pri eliminaciji kovida.