Fauči odgovorio Niki Minaž o vakcini i impotenciji: “Odgovor na to je odlučno ne”

0

Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, odbacio je teoriju zavere o vakcini protiv koronavirusa koju deli pevačica Niki Minaž – insistirajući na tome da nema dokaza da izaziva neplodnost nakon što je pop zvezda tvitovala o oklevanju svog rođaka da se vakciniše i izazvala polemiku na društvenim mrežama, piše Vašington post.

Minaž je u ponedeljak uveče tvitovala da njen rođak na Trinidadu, odakle je pevačica i reperka, „neće dobiti vakcinu jer je njegov prijatelj primio i postao impotentan. Testisi su mu natekli”.

Fauči je, u utorak, na pitanje novinara o ovoj njenoj tvrdnji, rekao da je “odgovor na to odlučno ne”.

„Nema dokaza da se to dogodilo, niti postoji mehanički razlog da se zamisli da će se to dogoditi. Dakle, odgovor na vaše pitanje je ne. ”

Drugi medicinski stručnjaci već dugo govore da su tvrdnje o neplodnosti povezane sa vakcinacijom neutemeljene.

Saga o Niki Minaž proširila se sve do Ujedinjenog Kraljevstva, primoravši premijera Borisa Džonsona da kaže da „nije toliko upoznat sa radovima Niki Minaž kao što bi verovatno trebalo da bude“ i da pozove ljude da se vakcinišu protiv koronavirusa, naglasivši važnost borbe protiv dezinformacija o koronavirusu.

Fauči je rekao da bi “trebala dvaput razmisliti o širenju informacija koje zaista nemaju osnova osim jednokratnog protivotrova, a to nije suština nauke.”

Kao odgovor Džonsonu Minaž je kasnije objavila audio poruku na društvenim mrežama, naglašavajući da je „zapravo Britanka“ i ponudila mu da mu pošalje portfolio svojih radova.