Faktor Vulgaris i odlazak nakon 13 godina: Rik Karlajl više nije trener Dalasa…

0

Posle generalnog menadžera Donija Nelsona i trener Rik Karlajl je napustio Dalas Maverikse.

Iako je pre desetak dana najavio da će Mavsi i 14. sezonu igrati po notama istog stratega, vlasnik Mark Kjuban u čevrtak je za ESPN izjavio da se Karlajl neće vraćati u klub posle odmora.

Dalas je eliminisan u prvoj rundi tekućeg plej-ofa od Los Anđeles Klipersa, ali nije to glavni razlog odlaska trenera koji je klubu doneo jedinu titulu prvaka NBA lige, osvojenu 2011. godine. 

Možda je i glavni razlog njegovog odlaska je poljuljana hijerarhija u klupskom rukovodstvu, odnosno sve veći uticaj koji na bitne odluke ima Haralabos Vulgaris, Kanađanin grčkog porekla koji se obogatio sportskim klađenjem, a od 2018. je jedan od direktora Dalasa, zadužen za kvantitativno istraživanje i razvoj.

Kako je nedavno pisao Atletik, njega je u klub doveo lično Kjuban, a vremenom je u senku stavio pomenutog Nelsona, s kojim je Karlajl u odličnim odnosima pa ga je razočarala gazdina odluka da podrži Vulgarisa i njegovom dugogodišnjem saradniku pokaže izlazna vrata.

Od kada je 2008. seo na klupu Dalas Maveriksa, pa do nedavne eliminacije u plej-ofu od Klipersa, Karlajlov učinak je 555 pobeda i 478 poraza u ligaškom delu, a 33 pobede i 38 poraza kroz pet učešća u plej-ofu. Osvojio je titulu 2011, kada je u velikom finalu savladan Majami 4:2.