Faktor Šreder i posledice ukrajinske krize: Socijaldemokrate odbijaju da bivšeg kancelara izbace iz stranke, raste pritisak javnosti zbog navodnih veza sa Putinom

0
EPA/JULIEN WARNAND

(Beta-AP) – Zvaničnici Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca odbili su zahtev za izbacivanje iz stranke bivšeg kancelara Gerharda Šredera, zbog bliskih veza sa ruskim energetskim sektorom i predsednikom Vladimirom Putinom.

Arbitražni odbor hanoverskog ogranka SPD-a razmatrao je 17 zahteva članova stranke za pokretanje postupka protiv Šredera.

Šreder ima dugogodišnje veze sa ruskim energetskim sektorom i odbio je da se potpuno distancira od Putina nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Međutim, odbor SPD-a je utvrdio da njegovi postupci ne predstavljaju kršenje pravila stranke, navela je nemačka agencija dpa.

Mogućnost da Šreder bude izbačen nije bila velika jer je u Nemačkoj isključivanje članova političkih stranaka složen, zahtevan i često dugačak proces, nakon kojeg često ne bude izbacivanja.

Međutim, moguća je žalba na današnju odluku.Šreder je kancelar Nemačke bio od 1998. do 2005. godine, a lider SPD-a od 1999. do 2004. godine.