Direktor farmaceutskog udruženja „Inovia“ Bojan Trkulja rekao je da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou, kao i da će ostale vakcine koje dolaze iz farmaceutskih kompanija koje su članice Udruženja stizati u Srbiju kontinuirano.

„Kada su konkretno u pitanju vakcine koje dolaze iz udruženja čiji sam ja predsednik – dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, te vakcine će stizati kontinuirano. Dakle, Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou“, rekao je Trkulj, a prenosi RTS.

„Činjenica je da je u prethodnom periodu količina bila nešto snižena, ali isto tako, tačno je da ćemo već za dve nedelje udvostručiti količine koje će dolaziti u našu zemlju, tako da će do kraja februara biti isporuka po onoj nekoj dinamici koja je bila i planirana. Očekujemo i da će sa drugima biti isto tako“, dodao je Trkulja.

Komentarišući kašnjenja u distribuciji, Trkulja je objasnio da proizvodnja tako jednog komplikovanog medicinskog proizvoda kao što je vakcina, a pogotovo modernih vakcina koje se zanivaju na biotehnološkim procesima, sa sobom nosi potencijalne fluktuacije.

„Bilo je potrebno za kratko vreme stići pre svega do bezbedne, a zatim i do efikasne vakcine u ogromnim količinama“, naveo je Trkulja. 

Podsetio je da su neke od najrazvijenijih zemalja sveta investirale u razvoj i proizvodnju tih vakcina, a među njima je i Srbija. 

„U skladu sa mogućnostima koje mi imamo kao relativno mala zemlja i mi smo investirali u razvoj vakcina kroz Kovaks program i to je ono što nam daje garanciju da ćemo zaista biti jedna od prioritetnih zemalja onog momenta kada te vakcine u koje smo investirali budu dolazile na tržište“, zaključio je Trkulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.