“Fajzerova vakcina će kasniti više meseci, sad su dobre i kubanska i ruska i kineska…”: Kriza EU zbog nedostatka vakcina

0

(Beta) – Dok se u Evropskoj uniji ne stišavaju kritike i zahtevi za ostavku čelnika Evropske komisije zbog velikog kašnjenja u nabavci vakcina protiv koronavirusa, ulje na vatru je dolio nemački partner kompanije Fajzer u pripremi vakcine, saopštivši da će “proizvodnja kasniti više meseci pre nego što postignemo puni kapacitet”.

To je izjavio Zirk Peting, izvršni menadžer laboratorije BionTek i rekao da se planira povećanje sa milijardu i 300 miliona na dve milijarde doza.

A mediji u EU su, uz informacije da se u Uniji sad “bez oklevanja i geopolitike” računa i naročito s ruskom, pa i kineskom vakcinom, javili da je Kuba završila poslednju fazu provere sopstvene vakcine “Soberana 02” koja bi trebalo da bude raspoloživa već od 1.marta.

Kubanska laboratorija Finlaj je saopštila da će tu vakcinu moći da primi svih 11 miliona Kubanaca, a takođe i svi inostrani turisti koji budu posetili to karipsko ostrvo.

Mediji u EU su ocenili da to može biti šansa i za Evropljane da nabave novu vakcinu i navode reči Visentea Veresa, direktora Instituta Finlaj, da je “Soberana 02 pouzdana vakcina, pokazala je visoki stepen imunizacije, obezbeđuje dugotrajnu ‘imunitarnu memoriju’, proizvodi antitela koja postaju trajna”.

Po kubanskim izvorima, laboratorija Finlaj bi mogla da proizvede najmanje 100 miliona doza “Soberane 02” što znači i da bi veliki deo proizvodnje bio namenjen izvozu, a na Kubi se radi i na proizvodnji još tri tipa vakcine protiv koronavirusa.

Direktor BionTeka Zirk Peting je nedeljniku “Špigl” takođe obelodanio veliku nevolju s kojom se suočava ta nemačka laboratorija u presudno važnoj saradnji s američkim partnerom Fajzerom, a to je da je i novi američki predsednik Džo Bajden zadržao ukaz svog prethodnika Donalda Trampa da se bitne supstance i elementi za proizvodnju vakcina ne mogu izvoziti, već prvenstveno sačuvati za domaće potrebe.

Peting je naveo da ta zabrana podleže i američkom Zakonu o odbrambenoj proizvodnji i dodao da je BionTek dosad bar većim delom uspevao da dobije američke supstance, a da je BionTek sad u direktnoj vezi s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nastojanju da se “spreči da dođe do najgoreg ishoda”.

Na pitanje “Špigla” šta će se dogoditi ako vakcina mora da se menja zbog mutacije virusa i da li će to značiti da cela proizvodnja mora da ide u višemesečni novi postupak, menadžer BionTeka je odgovorio da to još nije sasvim jasno, ali da se jedino mogu predvideti manji klinički opiti i brza prilagođavanja cepiva.

Ali, već zabrinjavajući prodori britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja koronavirusa u neke zemlje Unije su uneli novu pometnju i zaoštrili zamerke naročito predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, pa i kancelarki Merkel, tako da je nemački vice-kancelar Olaf Šolc neuvijeno izjavio je to sve “jedna sramota”.

Španski list “Pais” je želeo da se nekako realno sagleda postojeća situacija i napisao da “Evropska unija jeste loša, ali je jako dobro što postoji” jer bi bez EU kao celine, svaka članica Unije mnogo lošije prošla u ovoj zdravstvenoj katastrofi koja je ozbiljnu štetu već nanela i evropskoj privredi i životu građana.

U najstojanju da uvere građane EU i sveta da epidemija koronavirusa nije rat koji je izgubljen, javnosti su se zajednički obratili čelnici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, vodeći ljudi EU Šarl Mišel i Ursula fon der Lejen, kao i generalni sekretar OUN Antonio Guteres i predsednik Senegala Maki Sal, poručivši da će sve biti učinjeno da se prvenstveno svetska ekonomija oporavi od najgore krize posle Drugog svetskog rata.

Svet, kako su naglasili, mora udružiti novac, znanje i političku volju da se očuva svetski poredak uređen na poštovanim pravilima “jer naša planeta više neće biti ista po suzbijanju pandemije koronavirusa”.

(Dragan Blagojević, dopisnik Agencije Beta)