Fajzer počeo testiranje vakcine na trudnicama

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) i njen nemački partner BioNTek počeli su studiju svoje kovid-19 vakcine na trudnicama, a sprovodi se u devet zemalja. 

Kompanije su saopštile danas da su prve volonterke dobile vakcinu u studiji gde je uključeno oko 4.000 zdravih trudnica od 18 godina starosti. Neke će dobiti dve doze vakcine, a druge placebo, sa razmakom od tri nedelje i u trudnoći između 24. i 34 nedelje.

Volonterke će biti praćene od sedam do deset meseci, zavisno od toga da li su dobile vakcinu ili placebo da se vidi koliko su efikasne i bezbedne vakcine kod trudnica. U studiji učestvuju žene iz SAD, Kanade, Argentine, Brazila, Čilea, Mozambika, Južne Afrike, Španije i Velike Britanije.

“Trudnice imaju povećan rizik od komplikacija i razvijanja teškog oblika kovida-19. Kritično je da razvijemo vakcinu koja je bezbedna i efikasna za njih”, rekao je doktor Vilijam Gruber šef Fajzerovog odelenja za klinička istraživanja i razvoj.

Trudnice su bile isključene iz ranijih studija vakcine koja je dobila odobrenje za hitnu upotrebu u SAD, Evropskoj uniji i drugim zemljama.

Kada se bebe rode majke koje su dobile placebo će biti vakcinisane protiv kovida.

U studiji će se pratiti efekat na bebe oko šest meseci, proveravajući bezbednost vakcine i da li su moguće dobili zaštitna antitela od svojih majki. 

Kompanije planiraju kasnije ove godine da počnu da testiraju vakcinaciju dece stare od pet do 11 godina i mladje od pet godina, da testiraju vakcinu na ljudima sa slabijim imunim sistemom. Trenutno se procenjuje njihova studija na deci staroj od 12 do 15 godina.