Fajzer ispituje i treću dozu vakcine protiv korone: “Ona će pružiti još bolji odgovor, pripremamo se za nove sojeve…”

0

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da je počela ispitivanje treće doze svoje vakcine protiv kovid-19 u okviru stretegije zaštite od mutiranih sojeva koronavirusa, prenosi Rojters.

Zdravstvene vlasti kažu da prva generacija vakcina protiv kovid-19 još uvek štiti od varijanti koje su se pojavile u različitim delovima sveta.

Međutim, proizvođači počinju da se pripremaju za slučaj da se pojave sojevi virusa koji su otporniji na vakcine.

“Stopa mutacije je veća nego što se očekivalo”, rekao je direktor naučnog sektora Fajzera dr Mikael Dolsten.

Kompanija je saopštila da će u ispitivanju treće doze učestvovati 144 volontera kako bi se utvrdilo da li će dodatna doza data šest do dvanaest meseci posle prve dve ojačati imuni sistem dovoljno da se odbrani od mutiranog virusa. Oni će dobiti i treću dozu od 30 mikrograma.

“Pod pretpostavkom da će biti odobrena pred regulatornim telima, testiraće se i redizajnirana vakcina, kao i pomoćna doza kod ljudi koji su vakcinisani i kod onih koji još nisu primili vakcinu”, rekao je Dolsten.

Ova istraživanja neće težiti proceni efikasnosti vakcine, kao što je bio slučaj priliko ispitivanja faze III prošle godine, već je akcenat na proučavanju samih antitela, odnosno, njihovog odgovora. Takođe, istraživaće se može li krv primalaca da neutrališe nove sojeve koronavirusa, kao i bezbednost treće doze.

Ujedno, Dolsten je rekao da mRNK vakcine poput Fajzerove, stvaraju snažan imunski odgovor, ali da on vremenom nestaje.

Dolsten veruje da će treća doza njihove vakcine stvoriti sličan ili bolji odgovor od druge doze.

“Smatramo da je naša vakcina jako aktivna protiv svih sojeva”, rekao je Dolsten.