Fajon: “Stanje demokratije u Srbiji nije sjajno, a sporazum je samo prvi korak ka poštenim izborima”

0
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon izjavila je da ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu potpuno zadovoljni dijalogom o izbornim uslovima, i da je to dobro, jer znači da će svaka strana morati nečim da doprinese normalizaciji odnosa.

Fajon je za list Blic rekla da ne znači da će izborni proces biti savršen nakon predloga koje su dali posrednici u dijalogu iz Evropskog parlamenta, ali da je to korak za poboljšanje izbornih uslova.

“Volela bih da opozicija van parlamenta iskoristi priliku, da se pridruži izradi novih pravila za nacionalne emitere u bude deo RIK”, rekla je Fajon.

Ona je dodala da je medjustranački dijalog u kojem je učestvovao EP završen i da se o dokumentu koji su predložili neće ponovo pregovarati.

“U svakom slučaju, EP će pomno pratiti razvoj dogadjaja i način na koji će sporazum biti sproveden. Stanje demokratije u Srbiji nije sjajno, a sporazum je samo prvi korak ka poštenim izborima i boljoj demokratiji srpskog naroda”, navela je Fajon.

Prema njenim rečima, na srpskoj je strani da to iskoristi na najbolji način i povrati poverenje gradjana u izborni proces.

“Oni to zaslužuju. Ostajemo im na raspolaganju za svaku pomoć i smernice”, navela je Fajon.