Fajon: “Dobro je, nisu sasvim zadovoljni ni vlast ni opozicija u Srbiji…”

0
Foto: Printscreen N1

 (Beta) – Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon je izjavila da je uverena da su četiri predstavnika Evropskog parlamenta (pored nje još i Vladimir Bilčik, Eduard Кukan i Кnut Flekenštajn) učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi se postigao trajni kompromis izmedju srpske koalicije i opozicije.

“Nijedna strana nije sasvim zadovoljna, ni vlada ni opozicija, što je po mom mišljenju dobro, jer to znači da će obe strane morati da naprave neki kompromis da bi uredile medjusobne odnose”, rekla je Fajon za N1 Slovenija.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije je istakla da su na predlog četvoro predstavnika Evropskog parlamenta za istim stolom tokom dva dana sedeli predstavnici i vladajućih stranaka i predstavnici sve četiri vanparlamentarne platforme.

Još je dodala da je nezadovoljstvo izražavala naročito grupa koju vodi Dragan Đilas, ali i oni su učestvovali u pregovorima.

Iz Brisela, kako je navela, nisu doneli rešenje, već su bili fasilitatori u procesu približavanja stavova.

“Rešenja će zavisiti od toga koliko su u Srbiji spremni sami da urade”, naglasila je Fajon.

Na kritike jednog dela opozicije da su evroparlamentarci stali na stranu predsednika Aleksandra Vučića, odgovorila je da su svih četvoro predstavnika Evropskog parlamenta, koji inače dolaze iz različitih političkih grupa, zastupali zajedničke evropske ciljeve.

“Uzimali smo u obzir predloge opozicije, a one, na koje je vlada pristala, smo uneli u dokument”, kaže ona.

Dodaje i da su neki zahtevi opozicije bili neracionalni i nemogući za implementaciju, izmedju ostalog se to odnosi i na “pregrubo mešanje” u Javni servis.

Evropska poslanica ocenjuje da dokument, koji je pored predstavnika Evropskog parlamenta potpisao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i na čiju implementaciju se obavezala srpska vlada, donosi napredak u 16 konkretnih tačaka.

Od tih tačaka se njoj čine naročito važne one o formiranju tela u kojima će moći da saradjuju i predstavnici vanparlamentarnih stranaka. Naime, po novom će u odboru koji će pratiti rad medija, kao i u proširenoj Republičkoj izbornoj komisiji biti polovina (šest) članova iz reda opozicije, od toga tri predstavnika stranaka koje ne sede u poslaničkim klupama, piše N1.

Pristanak vlasti na širenje odbora na predstavnike iz vanparlamentarnih stranaka Fajon smatra kao dobrodošli presedan.

“Ne treba zaboraviti da su poslanici Evropskog parlamenta pozvani kao fasilitatori izmedju vlasti i opozicije od strane srpske vlade, što znači da je vlast svesna da politička atmosfera u državi treba da se poboljša pred izbore koji će biti održani sledeće godine”, dodala je.

Fajon se slaže sa izjavom Vladimira Bilčika da je dokument konačan i da će evroparlamentarci proveravati njegovu implementaciju. Isto tako, kaže ona, Srbija će morati da sprovodi sve mere koje su bile donete još u prvom krugu pregovora izmedju koalicije i opozicije, kao i sve preporuke OEBS-a/ODHIR-a.

“Srbija je u procesu pristupanja EU, približava se i izveštaj o napretku, u parlamentu ćemo razmatrati izveštaj o Srbiji. Dakle, postoji mnogo mehanizama kako možemo da pratimo situaciju u toj državi. Dijalog između koalicije i opozicije o izbornim uslovima, koji moderiraju četiri evroparlamentarca zajedno sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem je samo jedan od tih mehanizama”, istakla je Fajon.