Postoji „ozbiljan rizik“ da se Ujedinjeno Kraljevstvo raspadne ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, upozorio je kabinet britanske premijerke Tereze Mej.

Dejvid Lidington, zamenik britanske premijerke, rekao je ministrima da postoji mogućnost da Bregzit bez dogovora „zaoštri“ odnose između četiri nacije koje čine UK, a da pokret za nezavisnost u Škotskoj predstavlja „značajan i urgentan politički izazov“. Taj izazov će se intenzivirati ukoliko Nacionalna partija Škotske bude obezbedila većinu na izborima 2021. godine.

U dokumentu kabineta Tereze Mej u čije je delove uvid imao Fajnenšl tajms, Lidington je naveo da je rastuća podrška velškoj partiji Plaid Kamri potvrdila da vlada ne može da bude „zadovoljna stavom Velsa prema uniji i nezavisnosti“.

Kada je reč o uticaju Bregzita na Severnu Irsku, Lidington je istakao da postoji mogućnost da irsko ostrvo teži ujedinjenju.

„U Irskoj se ozbiljno razgovara o izglasavanju granice“, naveo je Lidington. „Bregzit bez dogovora bi dalje zaoštrio ove tendencije.“

Lidington je upozorio i budućeg premijera – što će po svoj prilici biti Boris Džonson – da ne ugrozi „integritet“ zemlje.

Džonson se složio da postoje određeni rizici saopštivši da će, ukoliko bude postao premijer, uzeti titulu ministra za uniju, želeći da se osvrne na činjenicu da je naročito u Škotskoj i sam veoma sporna politička figura koja izaziva podele.

Ipak, nadmetanje za lidera torijevaca samo podstiče tenzije, pošto su poslednje ankete pokazale da čak 63 odsto stranačkog tela koje mahom čine Englezi smatra prihvatljivim da Škotska stekne nezavisnost i da je to cena koju bi valjalo platiti za Bregzit.

Lidington je istakao da poslednja istraživanja javnog mnjenja takođe pokazuju da kod Engleza raste indiferentnost prema uniji, a da Velšani smatraju da je neuspeh britanske vlade obezbedi podršku ključnim industrijama doveo do promena u društvenoj i političkoj klimi.

Mejeva je prošle nedelje saopštila da će britanska vlada razmotriti načine da bolje i preciznije pojasni ciljeve i namere svoje politike, a Lidington je naveo da bi sve vladine politike trebalo da budu posvećene interesima unije.

Lidington je predložio bolje „brendiranje“ projekata u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj koji se finansiraju iz budžeta britanske vlade, a takođe je upozorio da multimilionska marketinška kampanja „Škotska je sada, navodno namenjena turistima, migrantima i investitorima, zapravo targetira domaću javnost, te da promoviše nezavisnost Škotske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.