Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Srbija u narednom periodu mora više da radi na vladavini prava, reformi pravosuđa, slobodi medija i izražavanja i borbi protiv korupcije, kao i na pitanju životne sredine.

Fabrici je kazao da će izbori biti test za Srbiju, a da je tokom dijaloga vlasti i opozicije dogovoreno 18 mera i da se nada da će one biti realizovane.

Kada je reč o neformalnom izveštaju Evropske komisije o vladavini prava i medijima, Fabrici je za RTS rekao da se dvaput godišnje radi procena stanja i da je u nekim oblastima postignut napredak, kao što su pitanja azila i saradnja između policija.

On je istakao da su ipak ustavne reforme u oblasti pravosuđa blokirane i da se nada da će nova medijska strategija doneti novo okruženje, kao i da će uslediti jača borba protiv korupcije.

Komentarišući najave bojkota predstojećih izbora, Fabrici je podsetio da je u maju objavljen izveštaj o stanju demokratije u parlamentu i da je pružen niz preporuka kao što je smanjenje broja zakona po hitnom postupku, preveliki broj amandmana.

„Mislim da je u prethodnih nekoliko meseci bolja praksa uvedena u Skupštinu“, naveo je Fabrici i dodao da je pokrenut dijalog vlasti i opozicije i da su održane tri runde.

Prema njegovim rečima, situacija je bolja nego što je bila, ali će biti još bolja ako se ispoštuju dogovori.

Fabrici je rekao da je potrebno jačati institucije kao što su REM i Agencija za borbu protiv korupcije. On je dodao i da bi pristup medijima tokom kampanje morao da bude pod jednakim uslovima za sve učesnike na izborima.

Šef Delegacije EU kaže da je dogovoreno ukupno 18 mera i da se nada da će one biti realizovane.

Prema mišljenju Fabricija, ekonomski rast u Srbiji može biti i veći, uz sve reforme koje predlaže EK i mogao bi da bude smanjen jaz koji postoji između Srbije i EU.

Na pitanje o izazovima pred Srbijom, Fabrici je ukazao da će izbori biti jedan test, ali je dodao i da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi uskoro.

Za inicijativu „mali Šengen“, Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.

„Što više akteri rade na četiri slbode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se integriše u EU“, rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.