Evropski savet: “Neophodno je postizanje opipljivog napretka u rešavanju sporova na Zapadnom Balkanu”

0
EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND / POOL MAXPPP OUT

(Beta) – Evropski savet još jednom je naglasio hitnost postizanja “opipljivog napretka” u rešavanju otvorenih sporova na Zapadnom Balkanu i posebno istakao dijalog Beograda i Prištine koji bi za cilj trebalo da ima “normalizaciju odnosa” Srbije i Kosova, navodi se u nacrtu zaključaka koje je predsednik Saveta Šarl Mišel pripremmio za sastanak zakazan za 23. i 24. jun.

U dokumentu u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imala uvid, pozdravlja se dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna u Briselu i pozivaju politički lideri u BiH da što brže sprovedu preuzete obaveze, uz ocenu da će njihova primena omogućiti napredak BiH ka statusu kandidata za članstvo u EU.

U nacrtu se podseća i na značaj reformi u zemljama Zapadnog Balkana, posebno u oblasti vladavine prava. Podvlače se nezavisnost i efikasnost pravosuđa, borba protiv korupcije, te garantovanje manjinskih prava.

Evropski savet, kako se navodi, posvećen je nedvosmislenoj perspektivi članstva Zapadnog Balkana i poziva na ubrzanje tog procesa “zasnovanog na zaslugama”.

Tema sastanka biće i pregovori Bugarske i Severne Makedonije o pristupanju EU, ali se u nacrtu zaključaka ne precizira kakav će tačno biti zaključak o ovom pitanju.

S druge strane, pozdravlja se ispunjavanje kriterijuma Hrvatske da usvoji evro 1. januara 2023.

Savet bi trebalo da diskutuje i o strateškom predlogu za pokretanje Evropske političke zajednice.

Ideja je da se ponudi nova koordinaciona platforma za sve evropske zemlje što bi, kako se navodi, moglo da se tiče Zapadnog Balkana, ali i zemalja Istočnog partnerstva, piše RSE.