Evropski parlament odobrio je danas liberalizaciju viznog režima za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa 406 glasova za, 97 protiv, dok su se 94 poslanika uzdržala od glasanja, prenosi Danas.

Ovom odlukom omogućen je bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju do 90 dana za nosioce srpskih pasoša, što obezbeđuje da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, navodi se u saopštenju pres službe Evropskog parlamenta.

Izvestilac za ovo pitanje Matjaž Nemec istakao je posle glasanja da je proširenje vizne liberalizacije EU na srpske stanovnike Kosova važno zbog sprečavanja diskriminacije tih građana, koji su bili jedina kategorija stanovnika Zapadnog Balkana kojima je potrebna viza za putovanje u šengen prostor.

Ova je tehnička odluka i nije pokušaj rešavanja spora između Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman građana. Sada kada je predlog usvojen u parlamentu, nadam se da će zakon biti finalizovan pre izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 6. do 9. juna, rekao je Nemec.

Evropski parlament je ovaj predlog usvojila bez amandmana, pa on može stupiti na snagu kada ga usvoji i Savet Evropske unije.

Odluka stupa na snagu dvadesetog dana posle objavljivanja u Službenom listu EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.