Evropski lideri saglasni: “To što se dešava u Marijupolju je veliki ratni zločin”

0
EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert

(Beta-AFP) – Šef evropske diplomatije Žozep Borel osudio je danas neselektivno razaranje ruske vojske u ukrajinskom gradu Marijupolju pod opsadom kao “veliki ratni zločin”.

“To što se dešava u Marijupolju je veliki ratni zločin. Neselektivno granatiranje razara grad i ubija sve”, rekao je Borel uoči sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica Evropske unije posvećenom razmatranju novih sankcija protiv Moskve.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok takođe je rekla da se “jasno i nedvosmisleno radi o ratnom zločinu”.

Ukrajinske vlasti odbacile su danas ultimatum Kremlja u kome se traži kapitulacija Marijupolja. Ta strateška luka na Azovskom moru na jugozapadu zemlje je pod opsadom i raketiranjem od početka sukoba.

Više evropskih ministara danas se izjasnilo za novi talas ekonomskih sankcija Rusiji da bi izolovali Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

“S obzirom na razaranja u Ukrajini u ovom trenutku, po mom mišljenju vrlo je teško odbraniti stav da ne treba da intervenišemo u sektoru energije i prekinemo kupovinu nafte i uglja”, rekao je irski minsitar Sajmon Koveni.

Njegov litvanski kolega Gabrijelijus Landsbergis se složio i rekao da nafta predstavlja najveći izvor prihoda za budžet Rusije i da se lako može zameniti.

Nemačka ministarka Berbok je rekla da će se postepeno i ubrzano osloboditi zavisnosti od Rusije za fosilne izvore energije.