(Beta) – Novi udar koronavirusa s rekordnim brojem zaraženih u evropskim zemljama puni bolnice širom kontinenta s opasnošću da u pojedinim članicama Evropske unije zdravstvene ustanove ostanu bez praznih kreveta, posebno na odeljenjima za intenzivnu negu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Evropske zemlje spremaju se da pooštre mere ograničenja zbog krize koronavirusa, kako je porast stope zaraze podigao uzbunu širom kontinenta i oborio berze na najniži nivo od maja, piše Fajnenšel tajms.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na jače mere širom Evropske unije, uključujući povećanje kapaciteta za testiranje i distribuciju vakcina kada budu gotove.

„U roku od samo nekoliko nedelja situacija je eskalirala iz zabrinjavajuće u alarmantnu“, napisao je Mišel na blogu, uoči video konferencije premijera i predsednika članica EU u četvrtak, 29. oktobra. „Sada moramo izbeći tragediju“.

U Francuskoj, gde se kao i u Nemačkoj, spremaju nove mere, rečeno je da bi bez oštrijih ograničenja u roku od dve nedelje broj pacijenata na intenzivnoj nezi mogao da dostigne vrhunac kakav je zabeležen tokom prvog talasa pandemije u aprilu, navodi britanski list.

Trendovi u dve vodeće sile EU odražavaju šire kontinentalne tendencije kako zemlje pokušavaju da izađu na kraj s velikim porastom broja slučajeva zaraza, dok se neki, kako ističe Fajnenšel tajms, plaše da će bolnice biti pretrpane ako se ne uvedu strože socijalne kontrole.

Prema podacima koje je u utorak objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, Belgija je najteže pogođena zemlja od 31 člana Evropskog ekonomskog prostora i Velike Britanije. Belgija je imala 14-dnevni kumulativni broj od 1.390,9 slučajeva COVID-19 na 100.000 ljudi, ispred Češke sa 1.379,8 i Luksemburga sa 760,4. Francuska je zabeležila 629,4 slučaja, Velika Britanija 415,6, a Nemačka 144,3.

Bolnice širom Belgije brzo se pune, dok zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi zemlja mogla ostati bez praznih kreveta za intenzivnu negu za samo dve nedelje, ističe Juronjuz i ukazuje da je upozorenje usledilo pošto je belgijska vlada prošle nedelje najavila nove mere.

S porastom od 44 odsto u broju pozitivnih između 16. i 22. oktobra u odnosnu na prethodnu nedelju, broj hospitalizovanih zbog COVID-19 u Belgiji je povećan 85 odsto, s prosečno 468 ljudi koji su dnevno primljeni na lečenje u bolnice.

Portparol belgijskog Ministarstva zdravlja Iv van Letem rekao je u ponedeljak da bi u roku od četiri dana 1.000 pacijenata moglo biti na intenzivnoj nezi i da će, ako ne bude promena u ponašanju, za dve nedelje taj broj biti 2.000, što je maksimalni kapacitet pacijenata na intenzivnoj nezi.

Univerzitetska bolnica u Liježu toliko je preplavljena novim obolelim sa COVID-19, da su neki medicinski radnici koji su bili pozitivni na koronavirus, morali da nastave da rade.

Širom Evrope bolnicama ponestaje praznih kreveta dok nagli porast infekcija koronavirusom, uključujući i povećanje broja zaraženog bolničkog osoblja, preplavljuje odeljenja intenzivne nege, piše Ajriš tajms.

Vlasti u Belgiji su tražile od Holandije da primi neke od njenih pacijenata sa COVID-19, ali su odbijene pošto ni holandske bolnice nemaju puno kapaciteta da pomognu, pa su se i same obratile Nemačkoj za pomoć.

U Hagu kola hitne pomoći „voze u krug“ pošto bolnice ne mogu da prime pacijente, rekla je lokalnim medijima predstavnica glavne holandske bolničke grupe. Bolnica Albert Švajcer u Dordrehtu na zapadu Holandije saopštila je da nema drugog izbora nego da zatvori vrata pacijentima s koronavirusom.

U obe bolnice su naveli da imaju problema s manjkom osoblja i pozivali dobrovoljce koji imaju neku obuku za negu da pomognu. „Usred smo cunamija. Primamo više pacijenata i imamo manje osoblja nego tokom prvog talasa“, rekla je predstavnica Haglanden mediš centruma.

Poljska će svoj nacionalni stadion pretvoriti u poljsku bolnicu sa 500 kreveta pošto su vlasti zatvorile škole u žarišnim tačkama, zabranile svadbe i naložile zatvaranje restorana u 21 čas. U Belgiji i Španiji su podignute i poljske bolnice – medicinske šatore koji se obično koriste na bojnom polju vojnici su postavili za testiranje na COVID-19 blizu bolnica koje su preplavljene pacijentima.

Tokom prvog talasa koronavirusa stanovnici evropskih gradova su svake večeri sa terasa pozdravljali iscrpljene medicinske radnice koji su rizikovali svoje živote. Sada iako je drugi talas pandemije manje brz, manje težak i manje koban, odeljenja intenzivne nege su ponovo puna, piše kolumnista Blumberga Lionel Loran.

Budući da su evropske bolnice suočene s nedostatkom kreveta i osoblja, dok se nadvija sezona zimskog gripa, zdravstvenim radnicima će ovog puta trebati više od javnog bodrenja, ocenjuje Loran, navodeći da vlasti mimo ograničenja, raspolažu i drugim merama za olakšanje tereta medicinskim radnicima, ali da moraju biti brze.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu je tražila od lidera EU da pomognu Briselu da mapira kapacitete kreveta za intenzivnu negu kako bi se omogućilo prebacivanje pacijenata s koronavirusom iz preplavljenih bolnica širom Evrope, prenosi Gardijan.

Fon der Lajen je rekla da vraćanje kontrole nad stopom zaraze i smanjenje stope smrtnosti zahteva daleko veću koordinaciju među vladama, uključujući veću razmenu podataka kako bi se pomoglo u premeštanju pacijenata i medicinskog osoblja.

Šefica Komisije rekla je da će pitanje mapiranja bolničkih kapaciteta pokrenuti u četvrtak na video konferenciji 27 šefova država i vlada članica EU.

„Ako postoji još veći pritisak na krevete u odeljenjima intenzivne nege, onda te resurse možemo iskoristiti na najbolji mogući način i poboljšati koordinaciju između članica i premestiti pacijenata iz jednog odeljenja intenzivne nege u drugo koje još ima kapacitet… Svi su naučili da prihvatanje samo nacionalnog pristupa vrlo brzo dostiže svoje granice“, poručila je Fon der Lajen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.