Zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za KiM i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini, mere su koje će EK ove nedelje formalno predložiti protiv vlasti u Prištini, izjavio je u Briselu čelnik Evropske komisije Jan Gert Kopman.

Evropska komisija će ove nedelje formalno predložiti listu mera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju na severu Kosova, izjavio je u Briselu čelnik Evropske komisije Jan Gert Kopman, piše RTS.

Najavljene mere uključuju zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za KiM i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini.

„Suspendovaćemo planiranje fondova za Kosovo, a predlozi Prištine u okviru finansijskog okvira za Zapadni Balkan neće biti obrađivani. Tekuća podrška kroz proces javnih nabavki i potpisivanje ugovora takođe će biti obustavljeni“, izjavio je Kopman, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, govoreći u odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Politički kontakti i sastanci na visokom nivou sa predstavnicima Prištine takođe će biti suspendovani, rekao je Kopman.

Naglasio je da ima „vrlo malo znakova“ deeskalacije na strani vlasti u Prištini i da je Evropska komisija „vrlo zabrinuta“ zbog rizika od širenja sukoba.

Ove mere treba razumeti kao privremene i reverzibilne odluke, koje zavise od konkretnih poteza ka deeskalaciji prištinskih vlasti, kako bi se obezbedio povratak dijalogu, rekao je Kopman.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj najavio je ranije da će EU preduzeti nove političke i finansijske mere, usmerene protiv Prištine, ako ne dođe do smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.