Evropska komisija dogovorila kupovinu potencijalne vakcine sa kompanijom Sanofi

0
Foto: Profimedia

Evropska komisija (EK) je danas saopštila da je s farmaceutskom kompanijom Sanofi postigla dogovor o eventualnoj kupovini vakcine protiv korona virusa.

“Predvidjeno je da će, pošto se dokaže da je vakcina bezbedna i efikasna protiv korona virusa, Komisija imati ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza, u ime svih država članica EU”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Komisija nastavlja intenzivne razgovore sa drugim proizvodjačima vakcina.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da Komisija čini sve što je u njenoj moći da Evropljani imaju brz pristup vakcini koja je bezbedna i štiti od korona virusa.

Navela je da je današnji korak prvi važan temelj znatno šire evropske strategije za vakcinu i dodala da je EK “u poodmaklim razgovorima s nekoliko drugih kompanija”.

Evropska komisija je u sredu saopštila da će lek remdesivir koji pomaže u lečenju infekcije korona virusom od početka avgusta biti dostupan članicama EU i Velikoj Britaniji.

Prema proceni Komisije, lek će biti dostupan za oko 30.000 pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Komisija je navela da je u utorak potpisala ugovor vredan 63 miliona evra s farmaceutskom kompanijom Gilid o nabavci tog leka, nedugo pošto je mogućnost njegove kupovine u Evropi i većem delu sveta dovedena u pitanje jer su SAD kupile velike količine zaliha.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa kupila je ovog meseca više od 500.000 doza remdesivira za američke bolnice. Za proizvodnju tolike količine leka kompaniji Gilid je tada bilo potrebno oko tri meseca.

Remdesivir je za sada jedino sredstvo koji je Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila za lečenje infekcije korona virusom.

Istraživanja pokazuju da su se pacijenti lečeni remdesivirom oporavljali posle 11 dana.

(Beta)