Evropska komisija danas predstavlja izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu: Očekuju se “vrlo negativne ocene” o stanju demokratije

1
Foto Profimedia

Srbija će dobiti “vrlo negativne ocene” u segmentu koji se odnosi na “stanje demokratije”, piše Danas pozivajući se na diplomatske izvore, govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, koji će biti predstavljen na današnjem vanrednom zasedanju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu.

Sednica posvećena „paketu“ izveštaja o Zapadnom Balkanu i Turskoj treba da počne u 11 časova, a dokumente će predstaviti komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. Kako Danas nezvanično saznaje, izveštaj o Srbiji premijerki Ani Brnabić predaće u 16 sati šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Izvori kažu da će oštre kritike biti izrečene na račun rada parlamenta, lokalnih izbora, slobode medija. Između ostalog, očekuje se da će u Izveštaju biti ocenjeno da „kontrolna uloga“ Narodne skupštine nije dovoljno izražena, da se nastavljaju pritisci na civilno društvo i nezavisne medije, te da postoji dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom.

„Ton Izveštaja biće znatno direktniji i jasniji od prethodnih dokumenata, budući da aktuelnom sazivu EK ubrzo ističe mandat. Očekuje se, između ostalog, da Brisel ponovi i zamerke koje se tiču nedovoljnog napretka u borbi zvaničnog Beograda protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kažu diplomate.

Kada je o Kosovu reč, u diplomatskim krugovima se spekuliše da će biti navedeno da je neophodno nastaviti pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se smatra da će Priština ovoga puta dobiti veće „packe“ od Srbije, zbog odbijanja da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije. Najnovije tenzije na severu Kosova neće biti uvrštene u Izveštaj, jer je taj dokument završen pre nekoliko dana, ali je moguće da će o aktuelnoj situaciji govoriti učesnici sednice u Briselu.

Diplomate ukazuju da će, kao i prošle godine, najpozitivniji deo Izveštaja biti ocene o ekonomskom stanju, ali da će EU i u tom domenu poručiti da je potrebno nastaviti sprovođenje reformi, pre svega strukturnih.

Što se spoljne politike Srbije tiče, u briselskim krugovima se tvrdi da će Evropska komisija ponovo pozvati našu državu da poveća nivo usklađivanja sa zajedničkim pozicijama Unije, pre svega u vezi sa Rusijom.

1 KOMENTAR

  1. Konačno je Evropska Komisija dala pravu ocenu stanja demokratije u Srbiji. To treba da dobro prouče Vučić i njegova SNS i da shvate da dok je on na vlasti, mi u Evropsku Uniju ne da nećemo ući već joj se nećemo približiti ni za pedalj.

Comments are closed.