Evropska agencija za lekove u ponedeljak o Pfizerovoj vakcini: Fon der Lajen najavila vakcinaciju građana EU “najverovatnije pre kraja godine”…

0
Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da će u ponedeljak, 21. decembra, razmotriti zajedničku vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech, pomerivši nedelju dana unapred prethodno najavljen sastanak.

Saopštenje je objavljeno neposredno nakon što je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao danas da je dobio uveravanja da će evropski regulatori odobriti vakcinu Pfizer/BioNTech do 23. decembra, što je preneo Rojters.

U saopštenju je EMA navela da na najavljenom sastanku treba da objavi da li odobrava vakcinu Pfizer/BioNTech, pošto je dobila dodatne podatke o tome. Ukoliko se odluka ne donese tada, održaće se i naknadni sastanak koji je planiran za 29. decembar.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je najavu EMA da će procenu Pfizerove vakcine objaviti pre katoličkog Božića, prenosi Gardijan.

“Svaki dan je važan, radimo punom brzinom na odobrenju vakcine protiv kovid-19 koja je bezbedna i delotvorna. Pozdravljam vesti iz EMA. Prvi građani Evrope će verovatno biti vakcinisani pre kraja 2020. godine”, napisala je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500