Evropa kup 2021 pokretač razvoja skijanja i turizma u Srbiji

  0

  Na današnjoj konferenciji za medije povodom predstojećeg održavanja najvećeg ovogodišnjeg sportskog takmičenja u Srbiji, evropskog takmičenja u skijanju – Evropa kup 2021 predstavljeni su detalji trka, učesnici, ali i značaj održavanja takmičenja ovog ranga za razvoj sporta i turizma u Srbiji.

  Na konferenciji ovim povodom govorili su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić; Goran Jevremović, predsednik Skijaškog saveza Srbije; Dejan Ćika, direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije; državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović i Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

  Srbija će ove godine biti domaćin prestižnog evropskog takmičenja u skijanju, a Kopaonik će time postati priznati skijaški centar i dobiti svoje mesto na svetskoj skijaškoj mapi. Ministar omladine i sporta, g. Udovičić ovom prilikom je izjavio: „Srbiji je dobijanjem organizacije Evropa kupa 2021 za žene u disciplinama slalom i veleslalom u ski centru Kopaonik, posle 37 godina, ukazana velika čast i poverenje. Uveren sam da ćemo i ovaj put, posle velikog broja uspešno organizovanih međunarodnih takmičenja u Srbiji u brojnim sportovima, pokazati da sa opravdanjem nosimo epitete sjajnog i pouzdanog domaćina. U godini kada se slavi 50 godina od organizovanja prve trke Evropskog kupa, siguran sam da će posle Evropa kupa 2021 ime naše zemlje odjeknuti snažno i u skijaškom svetu i da ćemo biti u najužem izboru za organizaciju međunarodnih skijaških takmičenja i u budućnosti.”

  “Čast je organizovati takmičenje evropskog ranga u Srbiji. Možemo reći da je ovo istorijski događaj, jer se Evropski kup organizuje u Srbiji po prvi put i verujemo da će se značaj ovog takmičenja tek osetiti, kako u skijanju kao sportu, tako i uvrštavanjem Kopaonika na mapu Međunarodne skijaške federacije,” rekao je g. Jevremović, ispred Skijaškog saveza Srbije i dodao je da je ovo pravi način da skijanje dobije svoje mesto u Srbiji i očekuje da će ovo takmičenje popularizovati ovaj sport kod nas.

  “Poverenje koje nam je ukazala Međunarodna skijaška organizacija, kao budućem domaćinu jednog ovako značajnog sportskog događaja, zapravo je veliko priznanje za naš trud i rad. Ovim smo pokazali da stojimo rame uz rame sa evropskim ski centrima i da su se naši ambiciozni planovi, vredan rad i adekvatno ulaganje u skijašku infrastrukturu višestruko isplatili i dali odlične rezultate. Dovođenje Evropa kupa je jedno od njih i ovo je samo početak niza odličnih rezultata, jer nastavljamo da se još više trudimo i radimo kako bismo u skorijoj budućnosti doveli i Svetski kup na neku od naših planina,” izjavio je Dejan Ćika, direktor JP Skijališta Srbije.

  “Svaka međunarodna manifestacija predstavlja jedan od najboljih načina promocije destinacije u kojoj se održava. Ova je naročito značajna, posebno zbog trenutka u kojem se održava jer će nas potvrditi kao ozbiljnu, odgovornu, sigurnu i bezbednu turističku destinaciju. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u poslednjih 5 godina za različite infrastrukturne projekte uložilo 122 miliona dinara u cilju razvoja turizma na Kopaoniku. Sva ulaganja dala su rezultate i svaka sledeća ski sezona bolja je od prethodne,” rekao je ovom prilikom državni sekretar Ministarstva trgovine, turima i telekomunikacija Žikica Nestorović.

  Tijana Maljković, sekretar Udruženja za Turizam Privredne komore Srbije izjavila je da im je veliko zadovoljstvo i čast da budu partner Evropa kupa 2021 i dodala: “Ovo prvenstvo ima mnogo dublji značaj za našu zemlju, sem što se više od 3 decenije nije desio isti, ali i odvija se tokom pandemije, i očekuje se učešće oko 90 takmičara iz 20 zemalja i još dodatni boravak stotinak ljudi iz svih timova. Važnost sportskih događaj za lokalnu i regionalnu ekonomiju je nemerljiv i zahteva pripremu i razvoj infrastrukture, promoviše destinaciju i utiče na popularnost sporta. Nadamo se da će ovo prvenstvo biti početak stabilizacije života u svim sferama i svetu, kao i vetar u leđa za sve nove događaje, a Srbija možda i domaćin Svetskog Skijaškog kupa.”

  Evropa kup 2021 u disciplinama slalom i veleslalom za žene održaće se 22-25. februara na stazi Crna Duboka na Kopaoniku. U organizaciji ovog takmičenja učestvuju Skijaški savez Srbije, JP Skijališta Srbije i ski centar Kopaonik, pod pokroviteljstvom Međunarodne skijaške federacije (FIS), a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Privredne komore Srbije.