Euromelanom kampanja u Srbiji

  0

  Besplatni pregledi mladeža 13. juna širom Srbije

  Besplatni pregledi kože širom Srbije u državnim i privatnim klinikama biće organizovani 13. juna za sve građane koji su ih prethodno zakazali putem sajta i na osnovu rezultata Kalkulatora rizika izjavila je prof. Dr Danica Tiodorović, koordinator Euromelanom kampanje.

  Besplatni pregledi gradjana organizuju se ponovo nakon dve godine odlaganja zbog epidemije Covid 19. Ali i pored svih poteškoća koje je prouzrokovao koronavirus, Srbija je tokom prošle godine bila jedina zemlja u Evropi koja je imala aktivnosti u okviru Euromelanom kampanje.

  Ovogodišnja kampanja Euromelanom Srbija ima veći obim aktivnosti sa ciljem edukacije stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože. Slogan ovogodišnje kampanje Euromelanoma glasi : “NIJE DO GODINA, VEĆ DO UV ZRAČENJA”  koji ukazuje na značaj takozvane UV kilometraže, koja ne mora uvek biti  odraz godina već količine prethodnog UV izlaganja.

  U okviru ovogodišnje Euromelanom kampanje organizovani su besplatni pregledi osoba koje su profesionalno izložene UV zračenju (poljoprivrednici) u Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici.

  Prof. dr Danica Tiodorović naglasila je da će i ove godine u okviru kampanje Euromelanom besplatno pregledati i edukovati decu u vaterpolo kampovima Vaterpolo Saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića tokom jula i avgusta ove godine sa ciljem motivisanja mladih na odgovorno ponašanje na suncu od najranijeg uzrasta.

  Posebnu zahvalnost oragnizatori kampanje Euromelanom Srbija duguju Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su omogućili prijavu gradjana na Kalkulator rizika. Kampanju Euromelanom Srbija su i ove godine podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

  POSTAVI KOMENTAR

  Unesite komentar
  Unesite ime