(Beta) – Evropska unija je zavela nadzor i prethodno odobravanje izvoza vakcina protiv korona virusa u veliki broj zemalja, uključujući Veliku Britaniju, ali je od toga izuzet Zapadni Balkan, saopštili su danas visoki zvaničnici Evropske komisije u Briselu.

Cilj mehanizma EU za uvid i odobravanje izvoza je da se onemogući prodaja vakcina protiv korona virusa koje su namenjene građanima Unije i proizvedene su u EU na temelju jasnih sporazuma s farmaceutskim kompanijama EU.

Potpredsednik EK Valdis Dombrovskis i evropska komesarka za zdravlje Stela Karijakidis su to saopštili novinarima i naznačili da nije reč o „zabrani izvoza“, već nužnosti da se ima jasan uvid kuda odlaze preko potrebne vakcine proizvedene u Uniji, od kojih će deo biti obezbedjen i za Zapadni Balkan i siromašne zemlje u svetu.

Evropska komisija i članice Unije trpe veliki pritisak i kritiku javnosti zbog sporosti u nabavci i primeni vakcine za stanovništvo, a veliko nezadovoljstvo je izazvalo saznanje da je farmaceutska firma AstraZeneka isporučila ranije znatnu količinu vakcina Velikoj Britaniji mimo znanja vlasti EU.

EK je danas objavila i ugovor s AstraZenekom iz kojeg jasno proizilazi obaveza za ovu kompaniju da prvenstveno snabdeva zemlje EU iz fabrika na evropskoj teritoriji, što je uprava ove firme dosad nastojala da opovrgne i tvrdila je da je Velika Britanija s AstraZenekom ranije od EU ugovorila velike količine vakcine.

Potpredsednik EK Dombrovskis i komesarka Karijakides su naglasili da je ova mera bila neizbežna jer je EU unapred izdvojila dve milijarde i 900 miliona evra kao pomoć farmaceutskim kompanijama za istraživanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta za vakcinu protiv korona virusa i navela da sada moraju biti „sigurni da se to vraća i ide na dobrobit“ građana i poreskih obveznika EU kojima je ona odgovorna.

Uspostavljenim mehanizmom EK će tačno znati koliki su kapaciteti proizvodnje, količine doza vakcine i kojim zemljama EU i u svetu se te vakcine prodaju, rekli su izvori EU.

EU je danas istovremeno usvojila spisak „tamno crvenih zona“ najteže pogođenih korona virusom u Evropskoj uniji, posebno zbog prodora novih varijanti virusa, a cilj je da se „obeshrabre nebitna putovanja, s tim da se izbegne zatvaranje granice unutar EU i opšte zabrane kretanja“.

Mapa s ovim „tamno crvenim zonama“ tek će biti objavljena, ali su se na njoj našla područja u kojima je zaraza korona virusom dostigla 500 ili više slučajeva na 100.000 stanovnika u proseku tokom 14 dana.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-472-od-28-januara/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.