(Beta) – Evropska unija je poručila da mora da dođe do pregovora o Zajednici srpskih opština i da će ih Brisel podstaći, jer su obavezu o tome preuzeli i čelnici Prištine, ali je potvrđeno i da neće doći do susreta Vučić-Hoti u ponedeljak, jer za sada „jedna strana nije spremna“ da razgovara o ZSO.

To je novinarima na brifingu u Briselu izjavio portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je time odgovorio na pitanje da li je već zapao u krizu dijalog Beograd-Priština uz posredovanje Evropske unije, budući da neće doći do najavljenog susreta Vučić-Hoti, pošto EU nije u stanju da privoli Prištinu da počne pregovore o potpisanom sporazumu o ZSO, na šta su se obavezali čelnici kosovske vlasti u dva navrata otkako je ovog leta obnovljen dijalog.

Stano je dodao da će stručni timovi Beograda i Prištine u ponedeljak razgovarati o finansijskim potraživanjima i imovini, uz opasku da datum susreta Vučić-Hoti „i nije bio zvanično saopšten“, jer EU to radi neposredno uoči takvog sastanka i samo ako se zna da je dnevni red usaglašen.

„Ali moram jasno staviti do znanja da se o ZSO mora razgovarati kao sastavnom delu sveukupnog sporazuma, pošto je to dogovoreno na sastancima na najvišem nivou dve strane u julu i to su potvrdili u septembru ove godine u Briselu predsednik Vučić i premijer Hoti“, naglasio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je rekao da „dijalog nije u krizi, EU je rešena da nastavi da radi vrlo snažno i pruži svoje najbolje usluge da pomogne obema stranama da prevaziđu razmimoilaženja kakva god ona bila kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujuchi sporazum“.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da je zaprepašćujuće što iz Brisela, koji je supotpisnik sporazuma o ZSO, nema nikakvih reakcija što se posle sedam godina ne sprovodi ono što je potpisano i rekao da od posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka traži da kaže kad će se to dogoditi.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.