EU vraća južnoafričku vakcinu afričkim zemljama

0
Foto Beta/ (AP Photo/Nardus Engelbrecht)

(Beta) – Evropska unija je u svetlu kritika o nepravednoj globalnoj raspodeli vakcina protiv kovida-19, odlučila da pošalje nazad u Afriku milione doza vakcine Džonson i Džonson proizvedene u Južnoafričkoj Republici.

Prve vakcine treba da budu isporučene još u septembru. A prema dogovoru, EU će do kraja godine u Afriku poslati 200 miliona doza vakcine, prenela je agencija Frans pres.

Uz to, kompanija Aspen farmaker, koja u Južnoj Africi po licenci proizvodi vakcinu Džonson i Džonson, više je neće slati u Evropu, izjavio je juče predstavnik Afričke unije Strive Masijiva na onlajn konferenciji za novinare.

“Sve Aspenove vakcine ostaće u Africi i biti podeljene u Africi”, rekao je Masijiva. Ugovor po kojem je ta kompanija trebalo da isporučuje vakcinu Evropi stavljen je van snage, čime je cela stvar “ispravljena na veoma pozitivan način”, rekao je Masijiva.

Dogovoru je prethodio sastanak južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Berlinu, preneo je portal Euraktiv Srbija. 

Direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Džon Nkenasong, izjavio je juče da je na afričkom kontinentu u potpunostti protiv korona virusa vakcinisano svega 2,93 odsto  stanovništva.

Svetska zdravstvena organizacija prethodno je upozorila da po svoj prilici 42 od 54 afričke države neće ispuniti cilj da do kraja septembra vakcinišu najugroženijih deset odsto svoje populacije.

“Pravljenje zaliha vakcine je bilo udarac za Afriku i hitno nam je potrebno više vakcina”, rekao je kritikujući ponašanje bogatih zemalja, regionalni direktor SZO za Afriku Mačidiso Moeti.   

Članice EU učestvuju i u inicijativi Kovaks, Svetske zdravstvene organizacije. Pomoću tog progama siromašnijim zemljama u svetu treba da budu podeljene dve milijarde doza vakcine, a taj cilj je ponovo 1. septembra u Berlinu naglasio i šef SZO Tedros Gebrejezus.