EU uputila novo upozorenje Budimpešti: Preti suspenzija evropskih fondova

1
EPA-EFE/VICTOR LERENA

(Beta) – Evropska komisja uputila je Mađarskoj novo upozorenje zbog nepošto

„Evropska komisija smatra da Mađarska nije podnela adekvatne korektivne mere“, navela je Komisija u saopštenju potvrđujući informaciju mađarskog lista Nepsava.

Brisel je krajem aprila protiv Budimpešte pokrenuo mehanizam uslovnosti, koji nije do sada upotrebljen u EU, zbog zabrinutosti oko mađarske upotrebe evropskog budžeta. Vezano je za primenu javnih nabavki, nedostatak kontrole i transparentnosti u upotrebi sredstava i nedovoljne borbe protiv pronevere i korupcije.

Međutim, odgovor Mađarske na pokretanje te procedure smatran je nedovoljnim i komesar za budžet Johanes Han je zadužen danas da pošalje novo pismo mađarskim vlastima.

U pismu će biti predložene mere oko suspenzije ili redukcije određenih evropskih fondova.

Mađarska ima mesec dana da odgovori i predloži nove korektivne mere da ispravi ukazane propuste. Ukoliko i tada Komisija ne bude zadovoljna ona će Savetu EU preporučiti predložene sankcije i Savet će doneti konačnu odlku. Odluka se donosi kvalifikovanom većinom država članica Unije (najmanje 17 od 27).

1 KOMENTAR

  1. Интересантна ситуација се тренутно одвија у Мађарској. Оно што доживљавају као најгору ноћну мору, припадници “еуропске” опозиције, тренутно могу видети управо тамо. Уз то, сви посакривани у своје овдашње “еуропске” мишје рупице, на саму најаву посете министра иностраних послова Русије и дан данас упозоравају на “дрвље и камење” које би могло бити бачено на Србију тим поводом, кад оно, ето министра, и то не било ког, већ мађарског, право па у Москви ! Они више немају коментара тим поводом. Нешто им је тешко помутило разум и начин размишљања. А то је ни мање ни више него државништво презентирано на највишем нивоу. И сва та гомила некакве, свакако “еуропске” опозиције која гамиже, или још боље речено пузи, у стилу кишне глисте, пазећи се густих корака надолазећих “еуропских” ђонова и пета, да не би била згажена и размрљана по улици, не може да схвати најобичнији државнички потез. Једностано није у стању да промени перспективу посматрања на ствари (или можда то не жели). Како може неко из ЕУ некога данас да пошаље у Москву, да тај преговара о додатних 700 милиона кубних метара гаса, у сред санкција тој Русији и општеприхваћеног анимозитета према свему руском ?! Што би рекао академик Теодоровић, противно “вредносном систему” (ЕУ). Али, ето, може. И не да може, него нема му другог, јер је то потреба његових грађана, оних који су га бирали. Џаба претње. На власти су тамо очиглено они којима је интерес народа пречи од (геополитичких) интереса Брисела. И тако је госн’ министар Стано, потпуно несвестан такве последице своје посете, тешко урушио сву ту сатрапашку, испрепадану “еурпоском” батином, “еуропску” опозицију у Србији. Па до следеће посете,…

Comments are closed.