EU traži da se ispitaju nepravilnosti na izborima u Nikšiću

0
Printscreen/YouTube/Televizija NIkšić

(Beta) – Evropska komisija pažljivo prati politička dešavanja posle lokalnih izbora u Nikšiću održanih 14. marta i očekuje da sve nepravilnosti budu istražene i procesuirane, saopštila je portparolka EK Ana Pisonero.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše navode o duplo upisanim biračima i ocene da je to bio najgori izborni proces do sada, Pisionero je rekla da očekuje da će sve nepravilnosti biti proverene.

“Očekujemo da sve prijavljene nepravilnosti budu podrobno istražene i da dobiju, po potrebi, administrativni i sudski epilog. EU podržava napore Crne Gore da sprovede sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu”, kazala je Pisonero za televizuju Nova M.

Skoro hiljadu građana koji su u nedelju glasali na lokalnim izborima u Nikšiću, upisano je u birački spisak Srbije, što je kršenje zakona, izjavio je pre dva dana predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

On je rekao da su tragom informacija u medijima istraživali i došli do podataka da 961 osoba koja je upisana u birački spisak Crne Gore ima JMBG za koji postoji adresa i broj biračkog mesta u Srbiji.

On je rekao da postoji sumnja da 10.000 birača iz Herceg Novog gde se održavaju izbori 9. maja ima dvojno državljanstvo i glasa u dve zemlje, što je oko 40 odsto ukupnog biračkog tela u toj opštini.