“EU prvi put dodelu pomoći uslovljava poštovanjem vladavine prava”

0
Beta - Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Lideri Evropske unije (EU) prvi put su odlučili da dodelu finansijske pomoći uslove poštovanjem demokratskih vrednosti prema dogovoru o ekonomskom oporavku Unije postignutom danas u Briselu, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

“Budžet EU prvi put u istoriji povezuje ciljeve primene mera u borbi protiv klimatskih promena i poštovanje vladavine prava sa dodelom finansijske pomoći”, rekao je Mišel na konferenciji za novinare posle četiri dana teških pregovora o budžetu i planu ekonomskog oporavka Unije.

Predsednica Evropske komisija (EK) Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) izjavila je da je EK predložila instrument koji će preduzimati mere u slučaju kršenja vladavine prava.

Prema njenim rečima, potrebno je zaštiti finansijske interese EU i uvesti strože kontrole raspodele finansijske pomoći i fondova Unija.

Prema predloženom instrumentu, svaka mera suspendovanja ili eventualnog smanjenja finansijske pomoći zbog kršenja vladavine prave u nekoj zemlji, treba najpre da odobri većina zemalja članica EU kako bi ta mera stupila na snagu.

Mađarska i Poljska su posebno na meti jer je EU protiv njih ranije pokrenula procedure zbog narušavanja evropskih pravnih i demokratskih vrednosti.

(Beta)