Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU ne znači da će srpski državljani koji ga poseduju automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, objavio je portal N1.

Kako se navodi, odluka o priznavanju kovid sertifikata iz Srbije, ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju, a koje ne.

„Sertifikati koji dokazuju da je osoba vakcinisana, bolest preležana ili urađen test iz Srbije biće jednaki sa onim iz EU. To znači da će QR kodovi iz Srbije moći da se očitaju u EU i obrnuto. Time je Srbija uključena u sistem EU koji koristimo za verifikaciju i to će važiti od sutra. Sertifikat služi da dokaže šta imate od zahtevanih kriterijuma. E, sada, sve zemlje EU priznaju sve vakcine koje je odobrila EMA (Evropska agencija za lekove),  i za one koji su primili te vakcine, stvar je vrlo jednostavna. A kada je reč o vakcinama koje EMA nije odobrila, tu je svaka zemlja članica sama potpisala koje vakcine priznaje a koje ne“, rekao je za N1 portparol Evropske komisije.

Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, koje su mnogi u Srbiji primili, pošto Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njihovu upotrebu.

Suština je, kako se navodi, da digitalni kovid sertifikat nije putni dokument i da državljani Srbije koji ga poseduju ne ostvaruju automatski pravo ulaska u EU, navodi EU info mreža.

Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju konkretne uslove propisane od države članice EU u koju žele da uđu.

Svaki kovid sertifikat, uz informaciju o primljenim vakcinama, sadrži i podatke o preležanoj bolesti kovid-19 i o PCR ili antigenskom testu.

Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je ovde.  .

Ključna promena posle današnje odluke Evropske komisije odnosi se na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima, muzejima i drugim ustanovama u članicama EU.

Građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada su mogli da ulaze u države EU, ali u kafićima, restoranima i muzejima nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali.

Uz kovid sertifikate Srbije, Evropska komisija je danas odobrila i takve potvrde Moldavije, Gruzije i Novog Zelanda.

Komisija je saopštila i da su Srbija, Moldavija, Gruzija i Novi Zeland prihvatili kovid sertifikate EU, što znači da će građani Unije moći da ih koriste prilikom ulaska u te četiri zemlje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.