EU preporučila članicama da skinu SAD sa spiska kovid bezbednih zemalja: “Hrvatska neće slediti ovu meru”

0
Profimedia

 (Beta) – Hrvatska neće slediti preporuku Evropske unije (EU) koja je skinula SAD sa spiska kovid bezbednih zemalja kada su u pitanju neobavezna putovanja tokom epidemije koronavirusa, izjavio je sinoć hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako je podsetila agencija Hina, članice EU dogovorile su se u ponedeljak da se sa spiska kovid bezbednih zemalja skinu SAD, Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora i Severna Makedonija, i to znači da putnici iz tih zemalja treba da prolaze kroz strože granične kontrole, kao što su testovi na koronavirus ili karantin.

“Reč je o preporuci. I pre je bilo situacija kada Hrvatska nije sledila preporuke EU pa tako kada su u pitanju američki državljani neće ni ovog puta. Mi znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti što znači da su ispunili sve epidemiološke uslove za dolazak”, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar, koji je u utorak u Briselu učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, rekao je da su hrvatski epidemiolozi procenili da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku, kao što to ne predstavljaju ni građani Izraela.