EU pokrenula pravni postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

0
Profimedia

Evropska komisija (EK) pokrenula je pravni postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja ugovora o povlačenju iz Evropske unije.

EU je prethodno dala rok vladi Britanije do kog su morali da uklone delove zakona o unutrašnjem tržištu, a on je istekao poslednjeg dana septembra, BBC.

Evropska komisija je Londonu poslala “pismo upozorenja”, što je prvi korak u postupku zbog povreda prava Unije. Spor bi dalje mogao dovesti do sudskog postupka protiv Velike Britanije pred Evropskim sudom pravde, najvišim sudskim organom EU.

Međutim, ovim postupkom EU se nije udaljila od razgovora oko trgovinskog sporazuma s Britanijom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Velika Britanija do kraja novembra morati da odgovori na zabrinutost EU zbog predloga zakona.

U kratkom saopštenju predsednica EK je naglasila da je predlog zakona “pun kontradiktornosti”, kao i da on po svojoj prirodi predstavlja “kršenje obaveze o dobroj veri” predviđenoj u Sporazumu o povlačenju.

Trgovinski pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i EU nastavljaju se ove nedelje u Briselu. Premijer Britanije Boris Džonson rekao je da bi obe strane trebalo da “krenu dalje”, ako dogovor ne bude postignut do sredine oktobra.

Takođe, portparol britanske vlade rekao je da zakon predstavlja “zaštitnu mrežu” trgovine različitih delova Velike Britanije.

On je dodao da će vlada odgovoriti na pismo EU u “dogledno vreme”.

Podsetimo, donji dom britanskog parlamenta potvrdio je u utorak nacrt zakona koji dovodi u pitanje neke obveze Ujedinjenog Kraljevstva iz Sporazuma o povlačenju iz EU, uprkos nesuglasicama u redovima konzervativaca.

Prema ugovoru, obe strane moraju preduzeti odgovarajuće mere kako bi osigurale ispunjenje obveze koje proizlaze iz toga sporazuma.

Spornim zakonom menja se protokol o carinskim aranžmanima za Svernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja u pregovorima o povlačenju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu s Velikom Britanijom, ali i Severna Irska koja je deo Velike Britanije.

Sporazum o povlačenju stupio je na snagu 1. februara 2020.

Velika Britanija zvanično je napustila EU 31. januara ali nastavlja da primenjuje evropske propise do 31. decembra, što je tranzicioni period tokom koga se London i Brisel nadaju da će postići dogovor o trgovinskom sporazumu kojim će se rukovoditi njihovi budući odnosi.

Bez sporazuma o budućim odnosima došlo bi do naglog prekida veza koje su stvarane toekom britanskog članstva u EU od 1973. godine.