EU otvara granice za potpuno vakcinisane iz trećih zemalja: Preporuka nije obavezujuća za države članice…

0

(Beta) – Predstavnici evropske dvadesetsedmorice dogovorili su se danas da dozvole ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su dobili potrebne doze antikovid vakcina odobrenih u EU, saznaje se iz evropskih izvora.

Uoči letnje turističke sezone ambasadori 27 zemalja EU odobrili su tu preporuku koju je predložila Evropska komisija, a preporuka nije obavezujuća za države članice.

Međutim, EU pokušava da koordiniše mere na svojim spoljnim granicama zbog njihovh posledica na slobodno kretanje unutar bloka.

EU je zatvorila svoje spoljne granice u martu 2020. za sva putovanja koja nisu obavezna a od juna uspostavila ograničenu listu, koja se redovno preispituje, trećih zemalja čiji državljani, vakcinisani ili nevakcinisani, mogu da uđu u EU.

Predstavnici zemalja članica takođe su danas prihvatili da ublaže kriterijume za stopu incidencije virusa za stavljanje na tu listu. Stopa slučajeva kovida-19 je podignuta sa 24 na 75 slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Na listi je trenutno sedam zemalja, Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland, plus Kina u očekivanju reciprociteta. Lista bi trebalo posle ove odluke o podizanju dozvoljenog broja slučajeva na 100.000 stanovnika znatno da se proširi.

Istovremeno zemlje članice su se dogovorile da uspostave hitan koordinisan mehanizam za brzo suspendovanje dolazaka iz neke treće zemlje u slučaju pogoršanja zdravstvene situacije i pojave novih sojeva virusa.