“EU ostaje prioritet Srbije, ne postoji plan B…”

1
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija želi da bude deo Evropske unije i da ne postoji plan B.

Ana Brnabić je na onlajn samitu “Beogradski ekonomski forum” ponovila da strateški prioritet Srbije i ključni fokus spoljne politike ostaje članstvo u EU i istakla da je proces evropskih integracija jednako važan i za region i za Srbiju.

Primetila je da sve zemlje regiona ulažu napore da bi taj proces ubrzale, prenosi RTS.

Brnabićeva je ponovila da je proces evropskih integracija jednako važan za region, kao i za samu Evropsku uniju.

“Ne mislim da EU kao takva može nastaviti bez Zapadnog Balkana integrisanog u Uniju”, rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila komesaru Oliveru Varheljiju na njegovom liderstvu i zbog toga što u okviru Evropske komisije “gura” proces proširenja i podstiče na ubrzanje reformi i približavanju EU što je pre moguće.

“Znamo gde želimo da budemo, znamo da želimo u EU. Za Srbiju nema opcije B. Želimo da budemo deo EU, jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti EU”, poručila je Brnabićeva.

Kako je rekla, šta god budu interne odluke EU ili zemalja članica u smislu brzine pristupanja, Srbija je odlučna da nastavi da se kreće “evropskom stazom”.

Premijerka Srbije izjavila je da je cilj Srbije da sve ključne reforme na evropskom putu sprovede do 2024. godine, kako bi mogla da se 2025. godine priključi Evropskoj uniji, mada će to, naglašava, na kraju, ipak, biti politička odluka.

Brnabićeva je istakla da Vlada Srbije jedino što može jeste da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluku članica Evropske unije kada će prihvatiti nove članice.

“Cilj koji smo mi zacrtali jeste da završimo sve ključne refomre do 2024. godine, kako bismo mogli da se pridružimo EU 2025. godine. Jeste ambiciozno, ali je to cilj koji možemo dostići”, rekla je Brnabićeva.

Nova vlada će se, ističe premijerka, više nego ikada fokusirati na reforme u vladavini prava, kao i na sve oblasti koje utiču na vladavinu prava.

Druge ključne oblasti, navodi, biće reforme u ekonomiji i javnoj administracije, gde je i do sada, ističe Brnabić, Srbija dosta postigla.

Brnabićeva naglašava da Srbija reforme sprovodi zbog sebe, kako bi naša zemlja bila evropska i koje su, dodaje, potrebne kako bi društvo bilo jače, prosperitetnije, sa jednakim mogućnostima, kako bi ekonomija nastavila da raste, ali i zbog transparentnosti i efikasne javne administracije.

“I na kraju krajeva, zbog kvalitetnijeg života naših građana. Međutim, kada će Srbija postati članica EU, na kraju će to biti politička odluka, bez obzira na sve reforme koje sprovedemo”, podvukla je premijerka Srbije.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. “Znamo gde želimo da budemo, znamo da želimo u EU. Za Srbiju nema opcije B. Želimo da budemo deo EU, jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti EU”, poručila je Brnabićeva.” Што би значило са је држава Србија земља без избора ! Питајте, рецимо, Исланђане зашто им ЕУ није била опција ? Јер им рибе не би остало ни за један тигањ.

Comments are closed.