EU obezbedila još 160 miliona doza potencijalne vakcine protiv korone: “Zemlje članice će imati najveći izbor…”

0
Foto: Profimedia

Evropska komisija sklopiće sutra ugovor sa faramceutskom kompanijom “Moderna” o nabavci do 160 miliona doza potencijalne vakcine protiv COVID-19.

“Ova vakcina može biti visoko efikasna protiv virusa COVID-19. Kada vakcina bude dokazano bezbedna i efikasna svaka zemlja članica će je dobiti u isto vreme i pod istim uslovima”, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen, prenosi RTS.

Ugovor sa “Modernom” je šesti po redu ugovor o nabavci vakcina koji je EK u ime EU i zemalja članica potpisala s farameceutskim kompanijama sa teritorije Evrope.

U Briselu najavljuju da se radi na još jednom ugovoru.

“Tako ćemo obezbditi najsveobuhvatniji portfolio vakcina protiv COVID-19 na svetu. To će Evropljanima obezbediti pristup najperspektivnijim budućim vakcinama koje će dodatno biti ispitane od strane Evropske agencije za lekove i odobrene samo ako su bezbedne i efiksne”, rekla je fon der Lajen.

Pored prioriteta kao što je obezbeđivanje vakcine za građane Evrope, u Briselu naglašavaju da je nephodno istovremeno odbezbediti da svi u svetu dobiju pristup povoljnoj vakcini.

U tu svrhu globalno je priklupljeno 16 miljardi evra, a EU je doprinela sa 800 miliona evra instrumentu Kovaks koji ze zasniva na donacinama visokorazvijenih zemlja za nabavku vakcina za manje razvijene zemlje.

U Briselu napominju da će samo vakcinacija i to sveobuhvatna doprineti zaustavljanju pandemije COVID-19. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500