EU o problemima s vakcinama: “Mi ne koristimo cepiva u propagandne svrhe kao Kina i Rusija…”

0
(Beta/John Thys, Pool via AP)

(Beta-AFP) – EU “ne koristi vakcine u propagandne svrhe”, za razliku od Moskve ili Pekinga, i ne primenjuje “vakcinalni nacionalizam”, rekao je u utorak predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, osuđujući “zabrane izvoza” Sjedinjenih Država i Velike Britanije – što je London međutim negirao.

“Ne dopuštamo da nas zavaraju Kina i Rusija – režimi s manje zavidnim vrednostima od našeg, kada izvode vrlo ograničene, ali široko rasprostranjene operacije” snabdevanja vakcinama drugih zemalja, posebno u razvoju, ukazao je Mišel u tekstu objavljenom na internetu.


Zbog trome kampanje vakcinacije u EU, nekoliko država članica okrenulo se vakcinama koje još nije odobrio evropski regulator: Mađarska je počela da daje rusku vakcinu “Sputnjik V” i kinesku “Sinopharm”.

“Sputnjik V” čijee je ispitivanje počela Evropska agencija za lekove, proizvodiće se u julu u Italiji. Ali Brisel, koji nije skrivao svoje nepoverenje prema tom preparatu, zasad ne namerava da ga naručuje.

“Rusija i Kina su vakcinisale upola manje stanovnika nego EU”, rekao je Šarl Mišel, braneći kampanju vakcinacije u EU.

Predsednik Saveta je rekao da je “šokiran” time što je EU optužena za “nacionalizam vakcina” jer je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

EU “nikada nije prestala da izvozi” vakcine i “većina2 doza koje su omogućile masovnu vakcinaciju u Izraelu je iz Belgije, dok su Velika Britanija i SAD “direktno zabranile i izvoz vakcina ili komponenata od kojih se one prave”, rekao je on.

London je to kategorično negirao: “Britanska vlada nikada nije blokirala izvoz niti jedne vakcine. Bilo kakvo pozivanje na zabranu ili bilo kakvo ograničenje u vezi s vakcinama je potpuno pogrešno”, reagovao je portparol u utorak.

Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ima samo dve fabrike koje proizvode vakcinu “AstraZeneca”, masovno korišćenu za domaću kampanju vakcinacije.

U Sjedinjenim Državama predsednički “izvršni nalog” sprečava bilo kakav izvoz vakcina sve dok SAD ne budu imale dovoljnu količinu za vakcinaciju svog stanovništva.

S druge strane, izvoz komponenata vakcine nadzire se, podležući posebnim odobrenjima, rekao je evropski izvor o pregovorima EU za olakšavanje tih postupaka u SAD.