EU o popisu stanovništva u Crnoj Gori: “Izjašnjavanje o jeziku i naciji da bude slobodno…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Evropsko zakonodavstvo o popisu ne uključuje jezik, versku i etničku pripadnost kao obavezne kategorije, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero koja je pozvala crnogorske vlasti da uoči popisa ojačaju resurse nacionalnog Zavoda za statistiku.

“U tom pogledu se Crna Gora ohrabruje da sledi Konferenciju o preporukama evropskih statističara za popis stanovništva. Naše preporuke i nalazi iz poglavlja 18 (Statistika) u Izveštaju Crna Gora 2020 u vezi sa pripremama za popis ostaju na snazi, uključujući i one o potrebi da se znatno ojačaju ljudski i finansijski resursi nacionalnog Zavoda za statistiku (Monstat)”, navela je Pisonero u  pisanom odgovoru medijima, prenela je Radio slobodna Evropa (RSE).

Ona je dodala da sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o osetljivim temama popisa stanovništva koje nisu od suštinske važnosti, poput jezika i religije, trebalo bi da budu zasnovane na javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja, ocenjeno je iz EU.

Nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade zatražila da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti kao i o jeziku.

Cilj takve inicijative je, prema rečima direktorke CDT Milice Kovačević, da popis prođe bez političkih tenzija, bilborda, kampanja i promocije nacionalizma, što je dominiralo tokom popisa 2011. godine.

Mandatar za stastav vlade Zdravko Krivokapić je saopštio da je ta inicijativa neprihvatljiva, a isto mišljenje deli i većina stranaka.