Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borelj pozvali su danas SAD da „preispitaju svoju odluku“ o prekidu veze sa Svetskog zdravstvenom organizacijom, saopštila je Evropska službe za spoljne poslove (EEAS). 

„Suočeni sa globalnom pretnjom (koronavirusa), došlo je vreme da se ojača saradnja i pronađu zajednička rešenja. Treba izbegavati akcije koje slabe međunarodne rezultate. U tom kontekstu, mi pozivamo SAD da preispitaju svoju najavljenu odluku“, navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika. 

Ursula fon der Lajen i Borelj dodali su da SZO treba i dalje da bude u mogućnosti da predvodi „međunarodni odgovor na pandemije, sadašnje i buduće“, navodeći da je zbog toga neophodno i veoma potrebno „učešće i podrška svih“. 

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u petak uveče da SAD prekidaju veze sa SZO, koju od početka pandemije koronavirusa optužuje da je suviše popustljiva prema Kini. 

„Pošto nisu uspeli da sprovedu neophodne i tražene reforme, danas okončavamo veze sa SZO i sredstva ćemo preusmeriti na druge svetske i hitne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju“, rekao je Tramp novinarima. 

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.