EU: Nije američki predlog o ukidanju patenata na vakcine čarobni štapić

0
SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

(Beta-AP) – Vodje EU pojačale su kritiku američkog poziva za oslobadjanje patenata za kovid-19 vakcine, navodeći da se tim potezom ni kratkoročno ni srednjoročno ne bi poboljšala situacija.

“Ne mislimo da je kratkoročno to čarobni štapić”, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šar Mišel, drugog dana samita EU u Portu u Portugalu.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenjuje da je davanje prioriteta razgovorima o pravima na intelektualnu svojinu u ovom trenutku “lažna rasprava”.

Umesto toga vodje EU ponovile su ranije pozive upućene američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da počne da podstiče izvoz američkih vakcina da bi se suzbila kriza kovida-19, ističući da je to sada najhitinje potrebno.

“Podstičemo sve partnere da olakšaju izvoze doza vakcina”, rekao je Mišel.

Dok su SAD zaustavile izvoz vakcina proizvedenih u Americi da bi prvo mogle da vakcinišu svoje stanovništvo, EU je postala vodeći snabdevač vakcina u svetu dozvolivši da otprilike isto toliko doza ide van bloka koliko je zadržala za svojih 446 miliona stanovnika.

EU je rasporedila oko 200 miliona doza vakcina unutar svog bloka dok je otprilike ista količina izvezena u inostranstvo u gotovo 90 zemalja.

“Pre svega vi se morate otvoriti. U SAD i u Velikoj Britaniji 100 odsto onog što je proizvedeno upotrebljeno je na domaćem tržištu”, rekao je Makron i dodao da pre svega “Anglosaksonci moraju da prekinu svoju zabranu izvoza”.

EU pokušava da povrati diplomatsku inicijativu oko vakcina posle iznenadjujućeg poteza Bajdena da odobri ukidanje zaštite patenata za antikovid vakcine da bi se doprinelo rešavanju problema obezbedjivanja vakcina u siromašnijim zemljama.

Makron i vodje EU insistiraju na tome da prvo treba povećati kapacitet proizvodnje, izmedju ostalog reorganizacijom fabrika da mogu brzo da počnu proizvodnju vakcina kroz transfer tehnologije. Takodje razvijene zemlje treba da povećaju donacije vakcina siromašnijim zemljama, smatraju vodje EU.

Tek posle toga po mišljenju Makrona može da ima uticaja rasprava o ukidanju zabrane za patente.

On je rekao da danas nema fabrike u svetu koja je sprečena da proizvodi vakcine za siromašne zemlje zbog problema sa patentom.