EU: “Lideri Zapadnog Balkana treba da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid…”

1

(Beta) – Evropska unija je saopštila da u “Evropi nema mesta za negiranje genocida, i da lideri Zapadnog Balkana svojim primerom treba da pokažu da su pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi”.

U zajedničkoj izjavi “povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici”, šef evropske diplomatije Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da “politički lideri na Zapadnom Balkanu moraju da budu predvodnici, priznavanjem šta se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskom promocijom pomirenja kroz suočavanje sa korenima mržnje koja je dovela do genocida”.

“U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, što je u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi. Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bio on u Srebrenici ili negde drugde”, ocenili su Borel i Varheji.

Navodeći da se mir može graditi jedino na pravdi, oni su dodali da međunarodni sudovi i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama “treba da nastave da obezbeđuju pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica”.

“Srebrenica nas sve bolno podseća na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje su u temelju naše Unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sećanja na one koji su sistematski i s namerom ubijani. Ovo je neophodan korak ka radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana”, piše u zajedničkoj izjavi.

Navodi se i da je Evropska unija od početka projekat čiji je cilj prevazilaženje tragedija iz prošlosti.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u ovom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni podršci Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu i zajedničkoj izgradnji budućnosti u kojoj sukobi i zločini više nisu zamislivi”, naveli su Borel i Varheji.

Dodali su da Evropa “nije zaboravila ni sopstvenu odgovornost što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najtežih zločina u modernoj istoriji Evrope”.

“Naša je zajednička dužnost da se zauvek sećamo genocida u Srebrenici. U nedelju će biti sahranjeno još 19 žrtava. Sećamo se svih žrtava i onih koji se još vode kao nestali. Delimo tugu njihovih porodica i onih koji su preživeli, čiji su životi zauvek promenjeni”, naveli su zvaničnici EU.

1 KOMENTAR

Comments are closed.